Британската полиция се готви за множество протести по време на тридневното посещение на президента на САЩ Доналд Тръмп във Великобритания, като на няколко от тях се очаква да присъстват десетки хиляди хора.

Лондонската полиция подчертава в изявление, че се подготвя за сложна операция по гарантиране на реда и сигурността, която включва защитата на президента по време на посещението му.

"Очакваме хора да се съберат в столицата за демонстрации както за, така и против президента", добавят силите на реда, отбелязвайки, че въпреки мерките за сигурност трябва да се намери баланс с правото на свобода на словото, информира БТА. В организираната операция участват множество агенции за сигурност и е събран опитен команден екип. Стойността й ще бъде значителна, съобщи полицията.

Американският президент Доналд Тръмп започва днес първата си официална визита в Обединеното кралство, където ще се срещне с министър-председателката Тереза Мей и с кралица Елизабет Втора.

Фокус на посещението ще бъдат търговските отношения с Лондон, който иска да подпише договор за свободна търговия с Вашингтон след излизането от ЕС през март 2019 година.

Обединеното кралство е част от европейската обиколка на американския президент, която ще приключи в понеделник с историческа двустранна среща с руския президент Владимир Путин в Хелзинки.

"Няма по-силен съюз от нашите специални отношения със САЩ и няма да има по-важен съюз през следващите години", каза Мей в комюнике, въпреки серията от спънки в двустранните отношения след идването на власт на милиардера.

Посланика на САЩ в кралството Уди Джонсън увери, че Тръмп иска "да сключи двустранно споразумение" и то "бързо".

Тръмп ще пристигне на острова следобед от срещата на върха в Брюксел. Той и Мелания ще вечерят в двореца "Бленъм", внушителна резиденция край Оксфорд, където е роден Уинстън Чърчил. Сред поканените гости са много представители на икономическия свят.

В петък Тръмп ще посети обект, свързан с отбраната на Великобритания заедно с Мей, след което двамата ще посетят Чекърс, извънградската резиденция на премиерката край Лондон, където ще се състоят двустранни преговори.

След това Тръмп ще посети кралския дворец Уиндзор, за да се срещне с кралица Елизабет Втора. Късно вечерта в петък и в събота той ще посети Шотландия.