Мисля, че отиваме на тази среща без големи очаквания, заяви Доналд Тръмп на пресконференция след края на срещата на високо ниво на НАТО.

Тръмп и Путин ще се срещнат на 16 юли в Хелзинки.

Тръмп отбеляза, че може би срещата му с руския президент Владимир Путин ще бъде сред най-леките, които му предстоят. Той съобщи, че ще постави въпросите за Крим, Сирия и Украйна, както и твърденията за руска намеса в президентските избори на САЩ.

Путин е съперник, не става дума за приятели и врагове. Може някой ден да се сприятелим, но не го познавам добре, заяви Тръмп.

Попитан какво цели със срещата си с руския президент, той отговори, че крайната цел е премахването на всички ядрени оръжия и намирането на лекарство за всички болести.

В отговор на въпрос за руската намеса на Западните Балкани и реакцията на САЩ, Тръмп заяви, че Вашингтон не обсъжда бъдещите си намерения.

Ще има ли отстъпки от страна на двамата и какви?

Същевременно Путин може формално да постигне съгласие с Тръмп от Сирия да бъдат изтеглени иранските войски, съюзници на Русия. Това най-вероятно ще бъде представено като отстъпка от страна на Москва и Путин естествено ще настоява за ответни отстъпки от Вашингтон, коментират анализатори в руското издание "Росбалт".

Тук идва въпросът какво би жертвал в отговор Тръмп.

Като отстъпка той може да заяви, че е готов изцяло да изтегли от Сирия американските подразделения. Той вече го предложи, а в замяна поиска да се намали руското въоръжено присъствие в Сирия и да се изтеглят оттам изцяло иранските войски, коментира Александър Шумилин, главен научен сътрудник в Института за Европа към РАН, експерт по Близкия изток и САЩ.

Путин не е против изтегляне на иранските войски от Южна Сирия - при условие тези територии да минат под контрола на най-близкия съюзник на Москва, президента Башар Асад.

"Но Путин не е всемогъщ - готов е да се движи в тази посока, обаче принципно няма възможност изцяло да повлияе Иран и да постигне такъв резултат (изтегляне на иранските сили от Сирия)", обяснява специалистът.

Тръмп обаче едва ли ще може, дори ако поиска, да съчетае изтеглянето на американските военни от Сирия със смекчаване на позицията за Крим или за Донбас - Конгресът не би разрешил, а и самият американски президент тутакси би "изхвърчал" с импийчмънт", смята специалистът.

Нещо повече, в Хелзинки Украйна изобщо няма да се обсъжда сериозно, убеден е той.

"Темата, разбира се, ще бъде засегната, разногласията (между страните по въпроса) ще се регистрират, но без да се обсъждат сериозно", прогнозира Шумилин. В центъра на предстоящите преговори според него ще бъде уреждането в Сирия, както и темата за намесата на Русия в американските избори.

Проблемът е, че за Тръмп няма да са лесни отстъпките, на които може би разчита Кремъл. Путин явно би желал антируските санкции да бъдат отслабени и изобщо да се промени позицията на САЩ, на първо място по украинския въпрос, но американският президент независимо от личните си желания е ограничен в своите действия от Конгреса.