Президентът на САЩ Доналд Тръмп отправи призив да се сложи край на "бруталната репресия" във Венецуела, където президентът Николас Мадуро прикани армията "да се бие с превратаджиите" след вчерашните протести срещу него, съобщава БТА.

"Нашите молитви са с народа на Венецуела в справедливата му битка за свобода. Бруталната репресия над венецуелския народ трябва да спре и то бързо. Хората са гладни. Те нямат храна, нямат вода в страна, която беше сред най-богатите в света"", заяви Тръмп в градината на Белия дом в Деня за национална молитва.

САЩ признаха опозиционния водач Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела и наложиха сурови икономически санкции, за да се опитат да принудят Мадуро да се оттегли от властта, напомня АФП.

Междувременно се разбра, че държавният секретар на САЩ Майк Помпейо ще обсъди с министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров разногласията около кризата с Венецуела в рамките на среща, която ще се проведе следващата седмица във Финландия, предава AFP, като се позовава на информация от представител на американските власти.

Двамата дипломати ще обсъдят "широк кръг от въпроси" в кулоарите на заседанието на Арктическия съвет, което започва в понеделник в северния финландски град Рованиеми, пояснява източникът на агенцията.