Доналд Тръмп, кандидат на Републиканската партия за изборите в САЩ, заяви вчера, че е готов за дебати със своя съперник от Демократическата партия, президента Джо Байдън, "навсякъде и по всяко време", предаде Франс прес.

"За доброто на нашата страна е важно Джо Байдън и аз да дебатираме ключови за САЩ и американския народ въпроси", заяви бившият президент в своята мрежа "Трут соушъл".

"Ето защо призовавам за свикване на дебати, независимо къде и кога", каза той.

След съкрушителни победи на първичните избори в партиите си, Байдън и Тръмп би трябвало, ако не се случи нещо крайно неочаквано, да се изправят един срещу друг на президентските избори през ноември - реванш за изборите през 2020 г.

Ако се вярва на допитванията обаче, този дуел между 77-годишния бивш президент и 81-годишния действащ президент никак не вълнува избирателите. Проучванията на общественото мнение показват, че и Байдън, и Тръмп имат нисък рейтинг на одобрение сред избирателите.

За да постигнат победа в поляризираната до крайност страна, и Байдън, и Тръмп ще трябва да мобилизират своята електорална база и да спечелят колкото може повече независими делегати в шепа колебаещи се щати.

Президентът Байдън, който не се представя особено убедително в социологическите проучвания, ще се опита да спечели милиони американци за своята визия за страната с голяма политическа реч днес пред Конгреса - реч, която Доналд Тръмп се зарече "да коригира" директно в ефир.

Байдън и Тръмп се изправиха един срещу друг в поредица дебати през есента на 2020 г. Демократът, бивш вицепрезидент на Барак Обама, спечели президентските избори. Тръмп обаче така и не призна поражението си, обвинявайки демократите, без доказателства, че са "откраднали" изборите, припомня АФП.