Следственият комитет на Русия възбуди наказателно дело заради небрежност, след като президентът Владимир Путин нареди на специализирани части на армията да се включат в гасенето на пожарите в Сибир. Заради стихията президентът на САЩ Доналд Тръмп предложи на руския си колега помощ в борбата с бедствието. След телефонния разговор с Тръмп Путин отклони предложението за помощ, като каза, че вече е поръчал на руските военни да помогнат на гражданските усилия. 

Руски военни самолети днес се включиха в борбата с горските пожари, които изпепелиха големи територии в Сибир, предават още ДПА и БТА.

Два военно-транспортни самолета ИЛ-76 се приземиха в Красноярск с 42 тона вода на борда. Тя ще бъде използвана за гасенето на огнената стихия, в което ще се включат 20 хеликоптера.

Според руски медии стотици населени места усещат вредното въздействие на пушека от най-тежките пожари в региона от години насам. В много зони беше обявено извънредно положение, а вчера руският президент Владимир Путин разпореди армията да се включи в борбата със стихията. Най-засегнати от нея са републиките Буратия и Саха (Якутия), както и Красноярска и Иркутска области. Съседна Монголия също се оплаква от дима.

Днес руският премиер Дмитрий Медведев посети източния сибирски град Чита, на 4700 километра източно от Москва. Градът също усеща въздействието на пожарите и центърът му е покрит с гъст сив дим. Там Медведев призова за ефективно използване на местните ресурси в борбата с пожарите.