Руският президент Владимир Путин нареди на Министерството на отбраната на страната да се включи в гасенето на пожарите, които бушуват в Сибир, съобщиха от пресслужбата на Кремъл. 

Ведомството ще изпрати към Краснодарския край десет самолета Ил-76 и десет вертолета на военнотранспортната авиация, оборудвани с водни устройства. Към момента екипите на армията получават своите инструкции и завършват подготовката. Те нееднократно са участвали в спирането на огнища в различни региони на Русия, припомня РИА Новости.

В същото време изпратеният по-рано контингент в Иркутска област ще продължи своята работа, докато държавният глава не ги отзове.

Към момента стихията обхваща почти три милиона хектара от тайгата. Пламъците са обхванали огромни райони в Якутия, Красноярск и Иркутск. Предизвикани от сухи бури, от анормална горещина от 30 градуса по Целзий в тези зони, пожарите се разпространиха от силните ветрове и засегнаха и околните райони. Задушливият дим от пожарите от седмици вече е обхванал не само стотината населени места в районите с пожарите, но и по-големи градове в Томска, Алтайска, Челябинска области и областта, в която се намира Екатеринбург. Работата на летищата там е нарушена заради дима. Жители се оплакват, че се задушават, че имат световъртежи, а има случаи и на припаднали по улицата.

В неделя дим от пожарите в Сибир достигна и Казахстан, където концентрацията на замърсяващи субстанции превиши нормите в няколко градове, включително столицата Нур-Султан.

Всяка година в отдалечени райони на Сибир има огромни горски пожари. Властите понякога предпочитат да ги оставят да бушуват, тъй като те са в изолирани зони и не застрашават населението. Но тази година мащабите им са изключителни и еколозите се страхуват за тяхното въздействие върху околната среда, в това число и топенето на ледовете на Арктика.