Президентът на САЩ Доналд Тръмп поздрави демократката Нанси Пелоси за избирането й за председател на Камарата на представителите, предадоха световните агенции.

"Надявам се, че ние ще можем да работим заедно и ще свършим доста неща, като инфраструктури и много други неща. И аз знам, че те наистина го искат", каза Тръмп, визирайки демократите. Той определи избирането на Пелоси за председател на Камарата на представителите като "страхотно, страхотно постижение".

На произведените през ноември междинни избори за Конгрес в САЩ републиканците на президента запазиха мнозинството си в Сената, но демократите установиха контрол над Камарата на представителите. Вчера Нанси Пелоси, демократка от Калифорния, бе избрана отново за председател на долната камара на Конгреса.

Късно снощи демократката Нанси Пелоси беше избрана за председател на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ.

Пелоси е първата жена, заемала този пост - третия в държавната йерархия в Съединените щати. Тя вече бе председател на Камарата на представителите от 2007 до 2011 г.

Тръмп поздрави Пелоси на импровизирана пресконференция, която даде в стаята на Белия дом за пресбрифинги. Любопитното е, че той посети тази стая за първи път, откакто стана президент на САЩ преди близо две години.

"Здравейте, всички. Това е великолепно място", заяви в началото Тръмп.

За разлика от 45-ия президент на САЩ, неговият предшественик на поста Барак Обама даде много пресконференция в тази стая.

Тръмп символично бе придружен от гранични агенти, подкрепящи искането му за построяване на стена по границата с Мексико.

Новият председател на долната камара на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси не изключи възможността за задействане на процедура по импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес.

В същото време демократката Пелоси уточни, че това зависи от резултатите от разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за евентуален таен сговор между кампанията на Тръмп и Русия по време на президентските избори в Съединените щати през 2016 г. Въпросът дали да бъде задействана процедурата по импийчмънт не бива да зависи от политически причини, подчерта тя в интервю за американската телевизия Ен Би Си.