Демократката Нанси Пелоси беше избрана за председател на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ, след като нейната партия получи мнозинство в нея, съобщи "Ройтерс".

Пелоси става за втори път председател на долната камара на Конгреса на САЩ. През 2007 г. тя стана първата жена в Америка, заемала някога този пост, и остана на него до 2011 г., когато Републиканската партия получи мнозинство.

Пелоси обеща да накара Конгреса да работи за благото на всички американци, а партията й се готви да предизвика президента с разследвания и призовки, които заплашват програмата на Белия дом. Това е първият нов Конгрес, започнал работа в момент, когато работата на федералното правителство е частично спряна поради липса на финансиране. Причината е в искането на Тръмп да се финансира изграждането на стена по границата между САЩ и Мексико.

"Тази Камара на представителите ще работи за народа", се очаква да каже Нанси Пелоси след заемането на председателския пост, става ясно от разпространени предварително откъси от речта й. В тях тя обещава да намали цената на здравеопазването и цените на изписваните с рецепта лекарства и да защити хората, които вече страдат от хронични заболявания; да увеличи заплатите, като изгради отново Америка със зелена и модерна инфраструктура.

Пелоси обещава също "да възстанови почтеността на правителството, за да може хората да изпитват увереност, че правителството работи за обществения интерес, а не в защита на нечии специални интереси".

Очаква се 116-ият Конгрес на САЩ, който се събра днес на първото си заседание, да бъде много по-различен от всички досегашни. В него ще заседават рекорден брой жени, а новото поколение от мюсюлмани, латиноамериканци, индианци и афроамериканци, представени в долната камара, отразява промените в етническия състав на САЩ. 

Републиканските представители в камарата все още са предимно бели мъже.