Американският президент Доналд Тръмп отново потвърди пълната си подкрепа на издигнатия от него кандидат за съдия във Върховния съд Брет Кавано, определяйки представянето му на изслушването в сенатската Комисия по правосъдие като много силно, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Съдия Кавано показа на Америка защо именно съм го предложил за поста. Представянето му беше силно, честно и убедително", заяви Тръмп в Туитър.

"Използваната от демократите стратегия "открий и унищожи" е позорна, а тази процедура беше пълен срам и опит за забавяне, възпрепятстване и съпротива. Сенатът трябва да гласува!", реагира президентът минути след края на драматичното изслушване.

В същото време Брет Кавано отрече категорично пред сенатската Комисия по правосъдие да е извършвал някога сексуално посегателство и заяви, че няма да се поддаде на сплашвания и да се оттегли, предадоха световните агенции.

Той говори пред комисията в присъствието на съпругата си, веднага след преподавателката по психология в университета в Пало Алто, Калифорния, Кристин Блази Форд, която го обвини в посегателство преди 35 години, когато били гимназисти.

Запитана дали не е възможно да се заблуждава за личността на нападателя си, по време на емоционално изслушване Форд каза, че е "100 процента" сигурна, че това е бил Брет Кавано. Пред комисията тя каза, че в паметта й се е запечатал завинаги спомена за смеха на двете момчета, които се опитали да я насилят.

Видимо ядосан и силно развълнуван, 53-годишният магистрат консерватор заяви, че процедурата по утвърждаването му се е превърнала в национален позор,.

"Семейството и репутацията ми са унищожени завинаги", каза Кавано, цитиран го Франс прес.

"Цялата тази двуседмична кампания е добре изчислен и организиран политически удар, каза магистратът, който на моменти едва сдържаше сълзите си, а в други повишаваше тон.

Никой не може да ме накара да се оттегля от тази процедура. Може да надделеете при заключителното гласуване, но никога няма да ме накарате да се откажа. Никога, заяви Кавано пред съставляващите комисията 21 сенатори.

"Невинен съм", каза Кавано. "Никога не съм извършвал сексуално посегателство срещу никого, нито в гимназията, нито в университета", добави той и обвини демократите, че искат да го съсипят.

След осем часа, започналото вчера изслушване приключи. Днес се очаква комисията по правосъдие да гласува дали да препоръча кандидатурата на Кавано да бъде разгледана от самия Сенат.