Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп днес пледира невинен пред федерален съд по четири обвинения, според които е участвал в заговор за отмяна на загубените от него президентски избори през 2020 г., предаде Ройтерс.

Тръмп не се признава за виновен, че е участвал в многостранна конспирация, за да преобърне волята на избирателите и да остане на власт въпреки загубата на изборите през 2020 г., което доведе до безпрецедентна атака срещу Капитолия на САЩ, предаде ДПА.

Тръмп се яви в съда във Вашингтон, близо до мястото, където на 6 януари 2021 г. бунтовниците за първи път нападнаха полицаи и премахнаха бариери на западната морава на Капитолия на САЩ. Съдията информира Тръмп за максималните присъди по всяко от четирите обвинения: заговор за измама на Съединените щати, заговор за възпрепятстване на официално производство, заговор срещу правата и възпрепятстване или опит за възпрепятстване на официално производство.

Тръмп беше заобиколен от правните си съветници Джон Лауро и Тод Бланш, на които говореше от време на време. Но най-вече бившият президент седеше тихо, със скръстени ръце, докато чакаше да започне краткият процес в съдебна зала, посочва ДПА..

Специалният прокурор Джак Смит, който изготви обвинителния акт от 45 страници, седеше на първия ред от трите пейки, на които бяха настанени репортери, служители и представители на обществеността.

Доналд Тръмп заяви след повдигането на обвиненията срещу него, че това е "много тъжен ден за Америка", предаде Ройтерс.

"Това е преследване на политически опонент. Това никога не би трябвало да се случва в Америка", каза Тръмп преди да се качи на борда на самолета си, за да се върне в Ню Джърси след съдебното заседание.

 

Според проучване около половината от републиканците в САЩ няма да подкрепят Тръмп, ако бъде осъден

Около половината от републиканците не биха гласувала за Доналд Тръмп, ако той бъде осъден за престъпление, което е знак за сериозните рискове, които правните му проблеми създават за неговата кандидатура за президентските избори през 2024 г., показва проучване на Ройтерс/Ипсос.

Двудневното проучване на Ройтерс/Ипсос, което приключи преди явяването на Тръмп в съда късно следобед вчера, попита респондентите дали биха гласували за Тръмп като президент догодина, ако той бъде "осъден за тежко престъпление от съдебните заседатели". Сред републиканците 45% са отговорили, че не биха гласували за него, което е повече от 35 % от отговорилите, че биха го подкрепили.

Останалите са отговорили, че не знаят.

Запитани дали биха гласували за Тръмп, ако той "в момента излежава присъда в затвора", 52% от републиканците отговарят, че не биха го направили, в сравнение с 28%, които твърдят, че биха гласували.

Тръмп обяви, че е невинен по всички дела срещу него и обвинява прокурорите, че провеждат "лов на вещици", който има за цел да провали кампанията му.