Американският президент Доналд Тръмп опроверга появилата се във вестник "Ню Йорк таймс" информация, че САЩ обсъждат военен план, предвиждащ в Близкия изток да бъдат изпратени до 120 000 войници, за да парират всякакви нападения или ускоряване на ядрената програма на Иран. Тръмп заяви това днес пред репортери в Белия дом, предаде Ройтерс.

"Смятам, че това са фалшиви новини. Дали бих го направил? Безусловно. Но не сме планирали такова нещо. Надявам се, че няма да ни се налага да планираме такова нещо. Ако все пак го направим, ще изпратим доста повече войници от това", каза Тръмп.

Държавният секретар на САЩ Марк Помпейо каза, че САЩ не искат да водят война с Иран, но ще отговорят, ако Иран нападне интереси на САЩ.

Руският външен министър Сергей Лавров каза, че Русия и САЩ имат много различия по иранската ядрена програма, но продължават разговора по темата, предаде ТАСС. Русия се надява, че военен сценарий в ситуацията около Иран няма да бъде реализиран, каза днес руският външен министър Сергей Лавров на обща пресконференция с държавния секретар на САЩ Майк Помпейо след разговорите им в Сочи.

"Когато казвам, че се надяваме да бъде намерено политическо решение на ситуацията около Иран. . . , ние действително ще способстваме там да не се стигне до военен сценарий", подчерта Лавров, като добави, че САЩ "също са настроени да се търси политическо решение".

Помпейо от своя страна също каза, че САЩ не се стремят към война с Иран. "Ние абсолютно не искаме война с Иран, а искаме иранската администрация да престане да поддържа "Хизбула", терористите по цял свят и в частност в Близкия изток", каза той. Според него Вашингтон оказва натиск върху Техеран, за да може "Иран най-после да стане нормална страна".

Лавров обърна внимание, че Москва смята за грешка решението на САЩ да излязат от споразумението за иранската ядрена програма. Той отбеляза, че Русия, Китай и европейските участници в ядреното споразумение с Иран ще продължат контактите със САЩ за уреждане на ситуацията, "за да се търси с американските колеги път към изход от кризата".

Руският външен министър изрази също надежда, че съобщенията за изпращане на 120 000 американски войници в Близкия изток за възпиране на Иран са абсолютно неоснователни, защото "този регион и без това е пренапрегнат от различни конфликтни ситуации".

Русия и САЩ продължават да имат различия по иранската ядрена програма, но страните продължават да обсъждат ситуацията, каза Лавров. Това дава надежда, че с подкрепата на Русия и САЩ могат да бъдат постигнати някакви споразумения, каза той.

В отговор на въпрос Помпейо каза, че САЩ нямат информация за инцидента с петролните танкери в Обединените арабски емирства и "се опитват да разберат каква точно е била причината за атаките".

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей каза днес, че неговата страна няма да преговаря със САЩ и че война между двете страни няма да има, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Агенциите цитираха изявления на Хаменей по иранската държавна телевизия, в които той нарече преговорите със САЩ "отрова", но добави че "това не е военна конфронтация, защото до война няма да се стигне". "Иранският народ избра пътя на съпротивата", подчерта аятолахът.

Хаменей, който има последна дума по всички държавни въпроси, каза: "Нито ние искаме, нито те искат война, те знаят, че това няма да им донесе никаква полза".

Изявленията на иранския духовен лидер идват на фона на рязкото изостряне на напрежението между Вашингтон и Техеран.