Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини днес Китай, че иска да попречи на неговата Републиканска партия да спечели междинните избори за Конгрес в САЩ през ноември заради твърдата му линия за търговията, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

На няколко порции САЩ наложиха високи мита върху вноса от Китай на много стоки.

(Китайците) не искат аз да спечеля, ние да спечелим, тъй като аз съм първият (американски) президент, отказал да се подчини на Китай за търговията", аргументира се той.

Тръмп каза това на първото председателствано от него заседание на Съвета за сигурност на ООН. То е посветено на борбата срещу неразпространението на ядрените, химическите и биологичните оръжия, отбелязва Асошиейтед прес.

Междувременно китайският външен министър Ван И подчерта, че Пекин отдавна се придържа към принципа за ненамеса във вътрешните работи на други държави. Пред  Съвета за сигурност той бе категоричен: "Не сме се намесвали и няма да се месим във вътрешните работи на никоя държава".

САЩ и Китай не бива да развиват отношенията си с манталитета от Студената война. И двете страни ще страдат от подобна политика, предупреди първият китайски дипломат по време на среща с бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър в кулоарите на Общото събрание на ООН.

Президентът на САЩ осъди и все по-агресивното поведение на Иран въпреки подписаното от него през 2015 г. споразумение за ограничаване на ядрената му програма. В годините след подписването на споразумението агресията на Иран само се засилва, отбеляза Тръмп и подчерта, че американските санкции ще започнат да действат с пълна сила през ноември.

След това САЩ ще наложат нови санкции, по-сурови от всякога, за да контрират цялото злонамерено поведение на Иран, предупреди той.

Тръмп заплаши с "последствие" онези, които не се съобразяват с американските санкции срещу Иран, визирайки европейските страни. Но все пак изрази увереност, че държавите от ЕС ще спазват санкциите, които Вашингтон ще наложи на Техеран през ноември. "Мисля, че европейците ще се държат добре, ще видите", каза президентът на САЩ след среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху в кулоарите на Общото събрание на ООН.

Клането в Сирия стана възможно благодарение на Иран и Русия, изтъкна Тръмп. Той все пак благодари на двете страни и на сирийското правителство, че са забавили офанзивата си срещу бунтовниците в провинция Идлиб.

Президентът на САЩ призова за стриктно спазване на санкциите срещу Северна Корея, докато тя сложи край на ядрената си програма. "Смятам, че ще постигнем споразумение", севернокорейският лидер "Ким Чен-ун, човек, когото се научих да познавам и ценя, иска мир и благополучие за Северна Корея", увери той. Президентът изрази съжаление, че "някои страни вече нарушават санкциите на ООН".