Президентът на САЩ Доналд Тръмп отменил посещението в Северна Корея на държавния секретар Майк Помпейо, след като Помпейо получил войнствено писмо от висш севернокорейски представител само часове след огласяване на визитата миналата седмица, съобщи в. "Вашингтон пост".

Всекидневникът цитира двама неназовани високопоставени американски представители, според които писмото било изпратено от Ким Йон-чол, заместник-председател на Централния комитет на управляваща Корейска трудова партия, ръководил предишните кръгове преговори с Помпейо.

"Вашингтон пост" посочва, че точното съдържание на писмото не е известно, но то било достатъчно агресивно, за да решат Тръмп и Помпейо да отменят посещението, на което на севернокорейската страна трябваше да бъде представен новоназначеният специален пратеник Стивън Бигън.

Отменяйки визитата на държавния секретар, Тръмп за първи път призна публично, че усилията му да накара Северна Корея да се откаже от ядреното оръжие буксуват, отбелязва Ройтерс.

В неделя севернокорейски държавни медии обвиниха САЩ в двуличие и "кроене на престъпен заговор" срещу Пхенян, но не споменаха анулираното посещение на Помпейо, припомня БТА. В края на миналата седмица президентът Тръмп съобщи, че е наредил на Помпейо да не заминава за Северна Корея поради липса на достатъчен напредък в премахването на ядрените й оръжия.