Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини Китай, че е провалил сключването на търговско споразумение между двете най-големи икономики в света. Пекин междувременно заплаши с ответни мерки, ако Вашингтон повиши митата за негови стоки, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Тръмп призова хиляди свои привърженици на митинг в щата Флорида да не се тревожат за предстоящите тази седмица нови търговски преговори между САЩ и Китай, включително за заканата му да увеличи митата върху почти целия китайски внос в края на седмицата. "(Китайците) провалиха сделката", увери той, визирайки преговорите за деескалиране на продължаващия една година търговски конфликт.

Тръмп даде да се разбере, че Съединените щати няма да отстъпят от позициите си, докато Китай не спре със своите нарушения. "Епохата на икономическа капитулация свърши", обяви той.

Китай предупреди, че ще предприеме ответни мерки, ако президентът на САЩ изпълни заканата си да повиши митата върху китайски стоки.

Това засили напрежението преди започващия днес пореден кръг от преговорите между двете най-големи икономики в света с цел постигане на търговско споразумение, отбелязва АП.

Китай ще бъде принуден да предприеме "необходимите контрамерки", заяви днес китайското министерство на търговията, без да даде подробности.

Тръмп планира да повиши от 10 на 25 процента митата върху китайски внос за 200 милиарда долара, считано от утре, припомня АП.