Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши днес с още мита Китай, ако Пекин засегне американските селскостопански и промишлени работници. Той обвини освен това Китай, че се опитва да повлияе на американските избори, накърнявайки интересите на фермери в САЩ, предаде Ройтерс.

Тръмп отправи обвиненията в няколко съобщения в Туитър, след като двете страни си наложиха нови мита във все по-изострящия се търговски конфликт.

В отговор на най-новите американски мита Пекин наложи днес мита върху американски вносни продукти, на стойност 60 милиарда долара.

Доналд Тръмп обтегна търговските отношения с Пекин снощи, като обяви, че ще наложи вносни мита от 10 процента върху китайски стоки за 200 милиарда долара. Тези мита постепенно ще достигнат до 25 процента до края на годината.

Президентът на САЩ каза, че Китай се опитва да използва търговията, за да го саботира преди частичните избори за Конгрес в САЩ на 6 ноември.

Китай открито е заявявал, че активно се опитва да повлияе и промени изборите ни като напада нашите фермери, животновъди и промишлени работници, тъй като те са ми верни, написа Тръмп.

Ще има големи и бързи икономически ответни мерки срещу Китай, ако нашите фермери, животновъди и/или промишлени работници бъдат засегнати, допълни президентът.

Тръмп спечели изборите през 2016 година с голяма подкрепа от фермерите и работещите в производството.