Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини два водещи тв канала, че представят опасността от коронавируса във възможно най-черни краски и разстройват финансовите пазари, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Той написа в Туитър, че CNN и MSNBC - две телевизии, които той често взема на мушка заради критиките им към него, "правят всичко възможно да представят заплахата от COVID-19 да изглежда колкото се може по-зле, и да паникьосват борсите". Президентът подчерта, че американската икономика "е в супер форма".

Тръмп, който води все по-интензивна кампания за преизбиране през ноември, не конкретизира какво не му харесва в отразяването на световната заплаха от коронавируса. Очаква се късно тази нощ българско време той да даде специална пресконференция за разрастващата се по света епидемия.

Акциите на борсите в САЩ отбелязаха спад вчера следобед заради опасенията от очакваното разпространение на заразата и в САЩ. Усредненият индекс Дау Джоунс спадна с около 70 пункта, или 0,28 процента. Тръмп е сериозно обезпокоен от тази тенденция, тъй като той смята състоянието на борсите за барометър на състоянието на американската икономика, което той смята за ключ към своето преизбиране.

В същото време мениджърите на предизборната кампания на Тръмп обявиха днес, че повдигат в съда обвинение в клевета срещу един от най-авторитетните вестници в САЩ - "Ню Йорк таймс". Поводът е авторска статия в колоните за мнения на вестника, в която се твърди, че между кампанията на Тръмп през 2016 г. и Русия е имало споразумение. Според ищците в статията от 27 март 2019 г. "съвсем преднамерено са публикувани фалшиви твърдения на автора за кампанията на Тръмп". Те обвиняват вестника в "крайно пристрастие и враждебност" (срещу кампанията) с цел "да се повлияе по нечестен начин върху президентските избори през ноември 2020 г.".

Говорител на вестника от своя страна заяви, че "кампанията на Тръмп се опитва да накаже чрез съд автора на едно мнение, което те смятат за неприемливо. За щастие, законът защитава правото на американците да изразяват мнения и изводи, особено за събития от обществен интерес. Очакваме това право да бъде защитено по това дело."