Президентът Доналд Тръмп спомена за семейната си история на срещата с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, но обърка баща си с дядо си, който е роден в Германия, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

След като настоя, че Германия трябва да харчи повече за отбрана - "Германия, честно, не плаща полагащия й се дял" - за да намали финансовия натиск над партньорите си от НАТО, Тръмп заяви: "Изпитвам голямо уважение към Ангела (Меркел) и изпитвам голямо уважение към страната". "Баща ми е германец, по-точно беше германец, роден на прекрасно място в Германия, и затова имам много добри чувства към Германия, но те не плащат колкото трябва да плащат", продължи президентът.

Бащата на Тръмп - Фред, е роден в Ню Йорк през 1905 г., а дядо му Фридрих - в Германия, посочва Асошиейтед прес. Фридрих Тръмп е имигрирал в САЩ през 1885 г., когато е бил 16-годишен.

Според в. "Вашингтон пост" президентът прави тази грешка за баща си поне за трети път, отбелязва ТАСС.

Тръмп каза вчера на Столтенберг, че САЩ защитават Европа, "но ние защитаваме страни, които се възползват от Съединените щати". "САЩ плащат несъразмерно много за НАТО. Ние искаме единствено справедливост", добави той.

Йенс Столтенберг благодари на Доналд Тръмп за силния му ангажимент към НАТО

Снимка: AP/БТА

В същото време Тръмп каза, че има значително подобрение на разпределянето на бремето на разходите между държавите членки на НАТО, но че би желал другите страни да отделят повече средства за отбрана, предаде Ройтерс.

Американският президент каза, че би желал съюзниците от алианса да заделят над 2 процента от брутния си вътрешен продукт за отбрана. Ройтерс припомня, че миналата година той призова лидерите на НАТО да увеличат разходите си за отбрана до 4 процента.

На свой ред Йенс Столтенберг благодари на Доналд Тръмп за "силния му ангажимент към НАТО, към нашия съюз и към нашата трансатлантическа връзка, и специално за силното му лидерство за споделяне на (финансовото) бреме", предаде ДПА.

Той каза, че откакто Тръмп е президент, разходите за отбрана на страните в НАТО се увеличават. "Сега правим заедно повече, отколкото беше направено за много, много години", продължи Столтенберг, който се срещна вчера с президента Тръмп във Вашингтон.

Тази среща предшества днешната среща на министрите на външните работи на страните в НАТО. Един от основните въпроси, които те ще разискват, е разходите за отбрана на всяка страна да достигнат 2 процента от брутния вътрешен продукт. Тръмп често се оплаква, че САЩ са поели твърде голям дял от разходите на съюза, напомня ДПА.