Американският президент Доналд Тръмп  иска да реши проблема с масовите стрелби с лекуване на душевните заболявания, а не с контрол на оръжията. Това заяви той след двете масови стрелби в Охайо и Тексас този месец, предават Асошиейтед прес и БТА. В реч пред привърженици на митинг в Ню Хемпшър Тръмп каза, че иска отново да отвори заведенията за душевноболни в САЩ, но не даде подробности.

"Ще махнем от улиците умствено увредените и опасни хора, за да не се тревожим за тях. Това е голям проблем. Има някои сериозно болни хора и те са по улиците", заяви Тръмп.

Част от американското общество очакваха от президента Тръмп да затегне контрола на оръжията. Веднага след масовите престрелки той и съпругата му отидоха в болницата Маями Вали, Дейтън, къде бяха настанени ранените при стрелбата. Пред клиниката ги очакваха обаче най-малко 200 протестиращи, които се надяваха да предадат чрез протеста си послание към президента за действия за контрол върху огнестрелните оръжия. Кметицата на Дейтън Нан Дейли изрази надежда, че президентът ще предприеме действия за затягане на контрола върху огнестрелните оръжия, предаде ДПА.

"Господин президент, град Дейтън и народът на Дейтън наистина очакват някакви действия", допълни кметицата, която е имала кратка среща с Тръмп.