Бившият президент на Съединените щати Доналд Тръмп пристигна в Шотландия, за да посети за кратко своите голф игрища в британската провинция, съобщиха Ройтерс и ДПА. След това Тръмп ще отиде в Република Ирландия, където също има голф игрище.

Предишният американски президент, който има семейни корени на остров Люис, в в северозападната част на Шотландия, притежава две голф игрища в британската провинция - северно от Абърдийн и в курорта Търнбъри, на юг от Глазгоу. Тръмп притежава и голф курорта Дунбег в Западна Ирландия.

"Прекрасно е да си у дома", каза Тръмп пред журналистите, които се бяха събрали на летището на Абърдийн, където той пристигна днес. "Това беше домът на майка ми", добави той, цитиран от БТА.

Вчера Тръмп, който през ноември обяви, че ще се кандидатира на президентските избори в Съединените щати през ноември догодина, обяви, че е на път, за да "види и инспектира" имотите си в Шотландия и Ирландия.

Снимка: БТА

"Ще се срещнем с много прекрасни приятели и ще отворим ново и невероятно второ голф игрище в Абърдийн. Много вълнуващо", написа 76-годишният бивш президент на САЩ в социалната си платформа "Трут соушъл" ("Truth Social").

Американският милиардер замина за чужбина броени седмици след като съд в Ню Йорк му повдигна обвинения в 34 престъпления във връзка с предполагаемото плащане на 130 000 долара на порнозвезда по време на успешната му кандидат-президентска кампания през 2016 г. Тръмп не се призна за виновен по нито едно от тях.

Данъчните декларации, публикувани през февруари, показват, че двете шотландски голф игрища са загубили 4,4 милиона долара през 2021 г.

Попитан миналата седмица дали ще се срещне с Тръмп, новият първи министър на Шотландия Хамза Юсаф заяви, че ще му бъде трудно да се срещне с него, без да изрази безпокойство във връзка със спорни изказвания за мюсюлманите, които предишният американски президент неведнъж е правил.

Снимка: БТА