Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви днес, че иска да види един силен Иран и не се стреми към промяна на режима в Техеран. Той допълни, че начинът, по който иранците са принудени да живеят, е неприемлив, предаде Ройтерс.

В кулоарите на срещата на върха на Г-7 в Биариц Тръмп каза пред репортери, че не е бил изненадан, че Франция е поканила иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф за разговори вчера. Той обаче допълни, че не е поискал да се види със Зариф, защото е прекалено рано за такава среща.

Тръмп разкри, че когато френският президент Еманюел Макрон му е казал за изненадващата визита на Зариф в Биариц, той е отвърнал: "Добре, давайте", съобщи Франс прес. "Бях в течение на всичко, което той правеше и го одобрих", заяви Тръмп.

Същевременно иранският президент Хасан Рохани защити изненадващото посещение на външния министър Зариф в Биариц, предаде Асошиейтед прес. Рохани заяви, че самият той би бил готов да отиде където й да е, за да преговаря как да се излезе от кризата, последвала американското изтегляне от сделката за иранската ядрена програма.

"Ако знам, че като отида някъде или се срещна с някого, това ще помогне за развитието на страната ми и ще реши проблемите на народа, аз няма да пропусна тази възможност", заяви Рохани.

"Ние трябва да преговаряме, трябва да намерим решение и да решим проблема", допълни той и съобщи, че по-късно днес ще има среща на ирански представители, на която ще се обсъжда визитата на Зариф в Биариц.