Президентът на САЩ Доналд Тръмп би искал да връчи на Конан, кучето участвало в акцията, в която беше убит лидерът на „Ислямска държава“ Абу Бакр Ал-Багдади един от най-престижните ордени в американската армия, пише вестник "Ню Йорк пост". Белият дом разучава процедурата по връчването на ордена „Пурпурно сърце“, който по принцип може да бъде присъден само на хора, предава "Фокус".

„Президентът има желание да почете това куче. Те уточняват детайлите“, заяви източник на вестника.

Той допълни през смях, че подобен ход ще му набави електорат от "любителите на животни", макар самият Тръмп всъщност да е един от малкото ръководители на Белия дом, който няма куче.

Тръмп е заинтригуван от историческата възможност да даде на белгийската овчарка медал и не би се посвенил да му връчи орден, който се присъжда само на хора, казва още източникът.

По-рано президентът загатна, че може да се състои церемония с кучето Конан в Белия дом в свое съобщение в "Туитър".

Източници във Вашингтон не потвърдиха, но и не отрекоха информацията президентът да обмисля да връчи медал на кучето.

Според правилата на министерството на отбраната, в момента кучетата, които помагат на войските на САЩ, не могат да получават военни отличия. Подобна регулация съществува от 1943 г., когато орден за заслуги получава кучето Чипс през Втората световна война. По-късно обаче е решено, че връчването на медали на животни е проява на неуважение към войниците носители на военни отличия.