Оповестеното от американския министър Уилям Бар на правосъдието резюме на доклада на специалния прокурор Робърт Мълър за руска намеса в президентските избори в през 2016 г. е широко коментирано от медиите в САЩ и Великобритания, предаде БТА.

Според заключенията в документа предизборната кампания на Доналд Тръмп не е имала връзка с Русия. Според Бар доказателствата са недостатъчни, за да се задейства съдебно производство срещу държавния глава.

В. "Ню Йорк таймс" отбелязва, че за съветниците на Тръмп е дошло време за празнуване след две години, прекарани в защитна позиция. В лагера на президента смятат, че той е напълно реабилитиран. Това, според вестника, се дължи на интерпретацията на писмото на министъра на правосъдието, обобщаващо изводите в доклада на Мълър.

"Заговорничим", каза иронично на журналисти съветничката на президента Келиан Конуей докато прегръщаше прессекретаря на Белия дом Сара Сандърс след участие в телевизия "Фокс" по темата.

"Чувстваме се напълно реабилитирани", акцентира Харлан Хил - републикански стратег и съветник, цитиран от вестника. "Усещаме го като утвърждаване на резултатите от изборите".

Прокрадва се обаче и по-малко закачливата тема, че след като празненството свърши, враговете на президента трябва да си платят. Мишените на Тръмп включват отделни демократи и правораздавателни институции.

"Това никога повече не трябва да се случва на президент. Не можем да позволим това да се случва", каза Тръмп, цитиран от "Ню Йорк таймс".

В друг материал на "Ню Йорк таймс" се посочва, че разследването на Мълър е заличило линията, начертана след аферата Уотъргейт. Авторът посочва, че след Уотъргейт е било немислимо президент да уволни директора на ФБР, който разследва него и помощниците му. Или да накара главния прокурор да подаде оставка, защото не е успял да го защити от разследване. Но Тръмп захвърли неписаните правила, които обвързваха други високопоставени личности през 45-те години след оставката на президента Ричард Никсън, като на практика драматично разшири президентската власт. Решението на специалния прокурор да не се произнася дали многобройните намеси на Тръмп в правоприлагащата система представляват възпрепятстване на правосъдието, означава, че бъдещите стопани на Белия дом ще се чувстват упълномощени да предприемат подобни действия и това може да се окаже най-трайният резултат.

За критиците на Тръмп обаче, развитието представлява опасно нарушаване на върховенството на закона, която дава на президента почти пълна свобода на действие, все едно е коронована особа, и възможност да осуетява всеки опит на федералните правоприлагащи власти да гледат под лупа действията му.

"Опитват се да създадат монархия в САЩ и президент, който не дава отчет на никого", казва демократката Елизабет Холзмън, цитирана от изданието.

В. "Бостън глоуб" коментира, че в писмото на главния прокурор Бар, обобщаващо доклада на Мълър, има седем неизвестни величини. Първата е защо Мълър не е направил извод относно възпрепятстване на правосъдието. Втората е дали Мълър наистина е прехвърлил отговорността на Бар да реши това или самият Бар е взел това решение. На трето място, защо Бар е включил цитата "не оправдава" от доклада в резюмето си. Остава неясно дали докладът е дотолкова фокусиран върху руска намеса, колкото е резюмето на Бар, защото Тръмп беше замесен в редица от скандали.

Други въпроси са защо Бар е съкратил в писмото си цитирано ключово изречение относно наличието на престъпен сговор, защо известна лека разлика в начина, по който Мълър е формулирал изводи за двата случая, при които е разследвана руска намеса - за президентската кампания и за хакерски атаки. Какво се има предвид в писмото, когато се посочва, че Мълър прехвърлил няколко въпроса на други органи за по-нататъшно разследване. Знае се за един от тях - този с бившия адвокат на Тръмп - Майкъл Коен.

Британският в. "Гардиън" пише иронично, че ако човек слуша сега администрацията на Тръмп, ще си помисли, че Мълър е реабилитирал президента Тръмп, признал е Хилари Клинтън и либералните медии за виновни в държавна измяна и категорично е доказал, веднъж завинаги, че множеството на церемонията по встъпването в длъжност на президента Тръмп е било най-голямото в световната история. Анализът на лондонския вестник заключава, че в нормални политически времена дори и този доклад на Мълър щеше да е основание за започване на процедура по отстраняване от длъжност на държавния глава. Продължаващите атаки срещу медиите, които съобщават за това, което виждаме със собствените си очи, цели да внесе объркване в това, което вече сме видели и да надъха обществеността срещу това, което предстои да се случи, посочва "Гардиън". А това няма да улесни дейността на истинските защитници на върховенството на закона и на свободната преса, заключава изданието.

В заглавието на друг коментар на "Гардиън" обаче се изтъква "Стига толкова Русия, след Мълър е време демократите да се съсредоточат върху Америка".