Президентът на САЩ Доналд Тръмп и съперникът му от демократите Джо Байдън продължиха предизборните си обиколки и вчера - два дни преди изборите, със засилена активност в социалните мрежи, предаде ДПА.

Според проучванията надпреварата започва да става оспорвана - все още според социологията Байдън има преднина пред Тръмп, включително в два ключови щата, но изходът от изборите далеч не е сигурен.

На предизборен митинг президентът предупреди пред свои привърженици, че Байдън ще подходи към пандемията с налагане на безкрайни пълни затваряния и ще навреди на икономиката. Той посочи, че демократът ще копира мерките, които се налагат в чужбина.

"Европа наложи драконовски пълни затваряния, а в същото време броят на случаите растеше и броят на жертвите растеше, замислете се само, драконовски", каза Тръмп пред привържениците си в Мичиган, северен щат, който му е нужен, за да победи.

"Сега трябва да правят всичко това отначало. Какво, по дяволите, правят? Мисля, че ще отида и ще им го обясня", каза Тръмп и обеща никога повече да не подкрепя затваряне на Щатите.

Снимка: AP/БТА

Въпреки заплахите на президента обаче, в САЩ повечето ограничения се налагат от губернаторите и властите по места, а не от федералното правителство.

В страната отчитат нови рекорди в ежедневния брой на новозаразените, расте и броят на хоспитализациите и смъртните случаи. Досега в САЩ са починали над 230 000 души.

Здравните власти в Щатите предупреждават, че предстои тежка зима, а същевременно има растящо безпокойство, че правителството на Тръмп е спряло да опитва да овладее епидемията, залагайки просто на това производителите на лекарства скоро да измислят лечение и ваксини, отбелязва ДПА.

Снимка: AP/БТА

В същото време Джо Байдън до голяма степен построи кампанията си около посланието, че са нужни активни действия за поставяне под контрол на разпространението на вируса и същевременно да бъде възстановена икономиката, която през март пострада тежко, и да бъде сложен край на "хаоса" на ерата Тръмп.

"Време е Доналд Тръмп да си събира багажа и да си върви у дома. Време е да върнем някакъв живот в тази страна. Омръзна ни, изтощени сме от туитовете, гнева, омразата, провала, безотговорността", каза той на митинг във Филаделфия.

Байдън атакува президента за подхода му към Ковид-19 с думите, че поведението на Белия дом е било "почти криминално", и изтъкна в тази връзка, че чернокожите и другите малцинства са пострадали несъразмерно повече от пандемията и се зарече да осигури "расова справедливост".

Бившият вицепрезидент вчера прекара цялата сутрин в църква в Делауер, родния му щат, преди да се отправи към Пенсилвания, която се очертава като най-важният от колебаещите се щати, отбелязва ДПА.

Снимка: AP/БТА

И двамата кандидати представят тези избори като най-важните в живота им и казват, че залогът на тях ще бъде самият характер на страната.

През уикенда в Тексас се случи инцидент, който привлече внимание. Автоколона с привърженици на Тръмп е сплашила на магистралата автобус на кампанията на Байдън, излагайки на опасност хората в автобуса, като е карала прекалено близо до него. Заради случилото се демократите не са могли да участват в предизборна проява.

В събота вечерта Тръмп помести публикация в Туитър с видео, показващо как камиони и леки коли правят засада на автобуса и го обграждат. Като музикален фон на видеото върви прорепубликанска рап песен. В публикацията си президентът също така изрази любовта си към Тексас.

Нито една водеща национална фигура на републиканците не е осъдила недвусмислено инцидента, отбелязва ДПА.

Според "Уолстрийт джърнъл" и други медии обаче ФБР разследва тормоза на магистралата, допълва ДПА.

Байдън осъди подривните действия на привържениците на Тръмп, предаде Асошиейтед прес.

"Никога не сме имали нещо подобно. Най-малкото никога не сме имали президент, който да смята, че това е нещо хубаво", каза бившият вицепрезидент относно случая в Тексас, както и относно съобщения за друг случай, при който привърженици на Тръмп са затворили важен път в Ню Джърси.