Президентът на САЩ Доналд Тръмп вчера се обърна към Върховния съд на САЩ с молба да го включи като заинтересована страна в подадения от щата Тексас иск за признаване за недействителни резултатите от президентските избори в четири щата, където той загуби от демократа Джо Байдън, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

На 8 декември главният прокурор на Тексас, републиканецът Кен Пакстън обяви, че е подал иск във Върховния съд срещу щатите Джорджия, Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин с аргумента, че промените, които те са направили в избирателните процедури насред коронавирусната пандемия, са незаконни. Във връзка с това резултатите от изборите в тези щати трябва да бъдат признати за недействителни, се посочва в иска.

Вчера представителите на 17 щати внесоха във Върховния съд обръщение в подкрепа на иска, подаден от главния прокурор на Тексас. В иска се съдържат също обвинения срещу официални представители на четирите щата, че не са успели да защитят от измами гласуването по пощата.

Президентът Тръмп се зарече да се намеси в съдебното дело, заведено от щата Тексас, предаде Ройтерс.

"Ще СЕ НАМЕСИМ в делото на Тексас (и още много други щати). Това е голямото нещо. Нашата Страна се нуждае от победа!", написа Тръмп в Туитър.

Тръмп не даде подробности за начина, по който ще се намеси в това дело, нито каза дали това ще стане чрез неговия предизборен екип или чрез министерството на правосъдието.

Залогът е голям, а има ли шансове делото

При някои спорове между щатите главните им прокурори имат право да внасят иск директно във Върховния съд (какъвто е случаят), където сега консерваторите имат мнозинство от 6 срещу 3 гласа и в който трима съдии бяха назначени от президента Тръмп.

Въпреки това юридически експерти смятат, че това дело има твърде слаби шансове за успех. Но

Какво иска щатът Тексас: иска Върховният съд да блокира броенето в Избирателната колегия на гласовете на електорите от четирите щата. Общо броят на тези гласове е 62. Съгласно резултатите от изборите на 3 ноември Байдън има подкрепата на 306 електори в колегията, което е повече от нужните му за избиране 270 гласа. Тръмп има 232 електори.