Американският президент Доналд Тръмп призова министъра на правосъдието и главен прокурор на САЩ Джеф Сешънс да прекрати разследването за възможно съглашателство между хора от предизборната му кампания и Русия с цел повлияване на президентските избори през 2016 година.

След няколко съобщения в Туитър, в които подложи на атака разследването на специален прокурор Робърт Мълър, Тръмп написа:

"Това е ужасяваща ситуация и главният прокурор Джеф Сешънс трябва да спре този манипулиран лов на вещици веднага, преди да е опетнил нашата страна още повече. Боб Мълър е тотално противоречив, а неговите 17 гневни демократи, които му вършат мръсната работа, са позор за САЩ!"

От туита на Тръмп не става ясно кои са 17-те демократи, за които говори.

По-рано президентът защити бившия си сътрудник Манафорт, като написа отново в социалната мрежа, че той е работил с Роналд Рейгън и Робърт Дойл, които са уважавани политически лидери, и попита защо правителството не му е казало, че той е разследван.

Процесът срещу Манафорт е първият, който произтича от разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за потенциални връзки между предизборния екип на Тръмп и Русия. Във встъпителната си реч на процеса във федерален съд в щата Вирджиния прокурорът заяви, че Манафорт е организирал схема за укриване на милиони долари от данъчната и банковата система на САЩ.

Според обвинението бившият ръководител на предизборната кампания на Тръмп е отворил над 30 банкови сметки в три чужди държави, в които да получава и укрива доходите си от политическата си консултантска работа в Украйна, заяви обвинението в делото срещу Манафорт за банкови и данъчни измами.

Според защитата Манафорт никога не е възнамерявал да крие от американските власти размера на доходите си или банковите си сметки в чужбина.

Адвокатът Томас Зенли заяви, че Манафорт е разчитал на други хора да следят транзакциите с тези пари, най-вече на Гейтс. По-рано тази година Гейтс се призна за виновен и в този процес е свидетел на обвинението.

Очаква се процесът да продължи три седмици. Той касае деяния, които са се състояли, преди Манафорт да стане ръководител на предизборния екип на Тръмп в периода между май и август 2016 г., отбелязва Франс прес.