Доналд Тръмп заяви, че личните му срещи с президента на Русия Владимир Путин може да решат световни проблеми.

В интервю за "Фокс нюз", цитирано от ТАСС, Тръмп каза, че лидерите на страните от Г-7 са отделили на срещата си в Канада 25% от времето си за Русия. И допълва: Не би ли било по-добре те (руската страна) да са тук. Президентът уточни, че той "не е за Русия, а за САЩ".

Тръмп каза още, че ако на масата до него е стоял Владимир Путин, вместо някой друг, можел да каже:

"Ще ми направите ли услуга и ще напуснете ли Сирия. Ще ми направите ли услуга и ще напуснете ли Украйна?"

Мисля, че можехме да имаме добри отношения или поне да поговорим по-добре, отколкото го правим по телефона, каза още американският президент.

Ако Путин беше на тази среща, аз бих могъл да го помоля да направи това, което е добре за мира, което е по-добре за нашата страна, за него самия, заключи Тръмп. Той също изрази увереност (нещо което е правил многократно), че при него отношенията с Русия ще бъдат по-добри, отколкото при предишното американско ръководство.

Известно е, че Тръмп предложи на страните от Г-7 да върнат Русия в клуба. Те отказаха (първоначално италианският премиер Джузепе Конте прие идеята на Тръмп, но впоследствие се солидаризира с останалите 6 и тяхната обща декларация против връщането на Русия). От своя страна Владимир Путин заяви, че Г-7 са добре дошли на следващата си среща в Русия в стария формат от Г-8.