Демократите призоваха президентът Доналд Тръмп да бъде отстранен от власт за "подбуждане" към бунтовете в Капитолия в сряда, 6 януари. Председателят на Камарата на представителите на Конгреса Нанси Пелоси призова вицепрезидента Майк Пенс да се позове на 25-ата поправка на Конституцията.

Пенс обаче се противопоставя на идеята.

Конституционният текст позволява на вицепрезидента да предприеме такава стъпка, ако президентът не е в състояние да изпълнява задълженията си поради психично или физическо заболяване.

Като алтернатива, Пелоси се зарече да инициира процедурата за импийчмънт на президента.

По-рано във видео обръщение Тръмп осъди "отвратителната атака" срещу Капитолия, обещавайки предаване на властта, какъвто е редът. Това трябва да стане на 20 януари.

Петима души загинаха при размириците, сред тях Брайън Синик, служител на Капитолийската полиция в САЩ.

Междувременно Тръмп получи достъп до акаунта си в Twitter, след като той беше блокиран за 12 часа.

Преди да бъде "заключен" акаунтът му, в сряда президентът публикува няколко съобщения, в които нарече хората, щурмуващи Капитолийския хълм, "патриоти" и отново хвърли твърденията си за изборни измами.

Тръмп е бил предупреден от социалната медия, че ще бъде блокиран "за постоянно", ако отново наруши правилата на платформата.

Остро изказване направи бившият генерален прокурор на САЩ и бивш министър на правосъдието Уилям Бар, който беше един от най-верните съюзници на Доналд Тръмп.

"Организирането на тълпа за натиск върху Конгреса е непростимо", каза Бар в изявление, цитирано от Би Би Си. "Поведението на президента (в сряда) беше предателство от страна на неговия офис и негови поддръжници."

Бар подаде оставка миналия месец, когато се разпали напрежение между него и президента. Това стана, след като Бар заяви, че няма доказателства за широко разпространени измами при изборите през ноември, както твърди Тръмп.