35-годишната Ашли Бабит, ветеран от ВВС, е жената, застреляна и убита от полицията, след като протестиращи нахлуха в Капитолия вчера.

"През 14-годишната си служба във въоръжените сили на САЩ Бабит тя посещава далеч по-опасни места - имала е мисии в Афганистан, Ирак и Кувейт. Тя е от Сан Диего", каза съпругът й Тимъти Макенти в изявления пред Washington Post.

Той добави, че тя е била силен поддръжник на президента Тръмп.

"Изтръпнала съм. Опустошена съм. Никой не е уведомил сина ми за инцидента и разбрахме от телевизията", каза свекърва й Робин Бабит пред New York Post.

Нейният зет Джъстин Джаксън комевтира пред NBC 7, че е бил в контакт с полицията във Вашингтон, но не са му казали точно какво е довело до стрелбата.

"Ашли беше както лоялна, така и изключително страстна в това, в което вярва. Тя обичаше тази страна и с чест служи в нашите въоръжени сили. Моля, запазете семейството ми и уважавайте личния ми живот през това време", каза още Джаксън.

Бабит беше застреляна в сряда, докато тя и други протестиращи нахлуха в сградата на Капитолия, за да нарушат официалното потвърждение на победата на Джо Байдън на президентските избори.

"Тя е застреляна от полицай, след като е нахлула в сградата и се е опитала да влезе в Камарата", коментира шефът на полицията във Вашингтон Робърт Конти.

Стрелбата и фаталният инцидент се разследва от звеното за вътрешни работи в охраната на Капитолия, което отговаря за разследването на смъртни случаи с участието на техни служители.

Привърженик на Тръмп, който е бил свидетел на стрелбата, каза пред WUSA 9: "Редица полицаи и тайни служби казваха" върнете се, слезте, махнете се от пътя ". Тя не се вслуша в призива и докато ние се надпреварвахме да грабнем хората и да ги дръпнем назад, те я простреляха във врата и тя падна върху мен. Започна да говори "...добре е, готино е", а след това започна някак странно да се движи и кръвта излизаше от устата й, от врата й, от носа й..."

Полицията във Вашингтон потвърди, че още трима души - жена и двама мъже - са загинали по време на насилието в Капитолия.

В деня преди протеста тя е написала в Twitter: "Нищо няма да ни спре .... те могат да опитат и опитват, но бурята е тук и тя се спуска върху DC за по-малко от 24 часа .... от тъмно на светло!"

Освен това наскоро тя е ретуитнала няколко про-Тръмп съобщения, включително видео от президента, призоваващо поддръжниците да се присъединят към марша във Вашингтон.