Доналд Тръмп беше осъден вчера на глоба в размер на близо 355 млн. долара за поредица от финансови измами, извършени чрез империята му за недвижими имоти "Тръмп организейшън", предаде Франс прес.

Това безпрецедентно решение е придружено от тригодишна забрана за бившия президент на САЩ да управлява какъвто и да е бизнес в щата Ню Йорк. Главната прокурорка на Ню Йорк Летиша Джеймс повдигна обвинения срещу него през 2022 г., като заведе гражданско дело за измами срещу него, двамата му пълнолетни синове и тяхната семейна компания

Наричайки съдията по делото "продажен" и а главната прокурорка - "напълно корумпирана", кандидатът за номинацията на Републиканската партия за президентските избори през ноември за пореден път осъди "намесата в изборите" в публикация в своята социална мрежа "Трут сошъл".

Синовете на Тръмп, Ерик и Доналд младши трябва да платят глоби в размер на около 4 милиона долара и нямат право да ръководят компании в щата през следващите 2 години, предаде ДПА.

Съдия Артър Енгорън обяви решението си след два месеца и половина съдебен процес, по време на който кандидатът за президент под клетва, че е жертва на манипулирана правна система.

Летиша Джеймс нарече "огромна победа" съдебното решение. "Това е огромна победа за този щат, за тази страна и за всеки, който мисли, че трябва всички да играят по едни и същи правила, дори бившите президенти", написа тя в комюнике.

Адвокатката на Тръмп заяви, че ще обжалва.

Тръмп и синовете му се явиха няколко пъти от октомври до януари на това гражданско дело, водено в напрегната политическа обстановка. Те бяха обвинени, че в годините след 2010 г. са завишили прекомерно стойността на активите на компанията си, на своите небостъргачи, луксозни хотели или голф комплекси по целия свят, за да получат по-изгодни заеми от банки и по-добри условия за застраховки.