Потъването на туристическото корабче в Будапеща, при което загинаха най-малко седем южнокорейски туристи, е станало за около седем секунди, предаде Асошиейтед прес,цитирана от БТА. АП се позова на унгарската полиция.

Трагедията се разигра снощи към 21.15 часа местно време.

На корабчето е имало общо 35 души - двама членове на екипаж и 33-ма южнокорейски туристи. 14 от туристите бяха извадени от водата, седем от тях починаха, а седем оцеляха и са в стабилно състояние, съобщи южнокорейското външно министерство.

Издирването на 21-те души, които са в неизвестност след потъването на корабчето, продължава и в Сърбия. От тях 19 са южнокорейски туристи, а двама са членовете на екипажа - унгарци. Спасителната операция е затруднена от дъждовете и бързите течения на придошлата река Дунав. Шансовете са минимални, каза говорител на унгарската Бърза помощ.

Унгарската полиция започна разследване на инцидента.

Какво се случи във водите на Дунава

Унгарските власти съобщиха, че туристическото корабче "Русалка", което бе закотвено край сградата на унгарския парламент, се е преобърнало и потънало, след като било ударено от по-голям плавателен съд. Според полицията другият кораб е на компанията за круизи "Викинг". Служител на южнокорейската туристическа агенция, организирала пътуването, каза обаче, че корабът е бил пуснал котва, когато е бил ударен.

Жена хвърля роза в Дунав от моста Маргит по време на издирвателната операция

Снимка: AP/БТА

Южнокорейските туристи не са носели спасителни жилетки, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на южнокорейското външно министерство. То научило това от свои служители в Будапеща. Според южнокорейските дипломати в унгарската столица било нещо обичайно туристите на корабчетата за разходки по Дунава да не носят спасителни жилетки.

Реката е била придошла след проливни дъждове и течението е било много силно. Температурата на водата е между 10 и 12 градуса. Един от спасените е бил намерен на 3 километра от мястото на корабокрушението, станало между Верижния мост (моста Сечени) и моста Маргит.

През последните години Будапеща се затвърди като популярна туристическа дестинация.