По данните на няколко специализирани сайта за следене на морския трафик товарният кораб "Сукру Окан", по който Русия днес даде предупредителен изстрел, се намира край бреговете на България.

Това е първият път, в който Русия стреля по търговски кораб извън акваторията на Украйна, откакто излезе миналия месец от сключената под егидата на ООН зърнена сделка, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. През юли Русия спря участието си в черноморската зърнена сделка, позволяваща на Украйна да изнася селскостопанската си продукция по море и Москва предупреди, че ще смята всички кораби, пътуващи към украински войни, за потенциални преносители на оръжие.

Русия каза, че патрулният кораб на Черноморския флот "Василий Биков" е стрелял предупредително по плаващия под флага на Палау кораб "Сукру Окан", след като плавателният съд не е отговорил на искането да спре за инспекция.

Според Русия корабът плава към украинското пристанище Измаил. Но според данни за корабоплаването на компанията "Рефинитив" (Refinitiv) и сайтове за следене на плавателните съдове в реално време като "Весъл Файндър" (vesselfinder.com) корабът се намира край бреговете на България и плава към румънското пристанище Сулина.

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че руските военни са се качили на кораба с помощта на хеликоптер Ка-29.

"След като инспекционната група приключи работата си на борда, "Сукру Окан" продължи пътя си към пристанище Измаил", заяви министерството на отбраната.

Украинското дунавско пристанище Измаил беше подложено наскоро на масиран руски обстрел, при който бяха поразени складове със зърно и пристанищна инфраструктура.

Служител на турското министерство на отбраната каза, че е чул за инцидент с кораб, пътуващ за Румъния, и че Анкара проверява случая.

Говорител на украинското министерство на отбраната заяви, че официалните власти все още не разполагат с подробности за инцидента, но че това е "очевидно поредният враждебен акт" от страна на Русия.

Ройтерс не успя да се свърже за коментар с плавателния съд или с неговите собственици.