Риина, известен с прякорите Звяра заради кръвожадния си нрав и Късия заради ниския си ръст (само 158 сантиметра), е починал в болница в северния италиански град Парма, цитира ТАСС италианското издание.

Здравословното състояние на прочутия мафиотски бос се влоши след две операции, които му бяха направени, след като бе диагностициран с рак.

По-рано беше съобщено, че Тото Риина, който вчера навърши 87 години, е в кома и е на смъртно легло. Италианският министър на правосъдието Андреа Орландо разреши негови близки да го посещават в болницата в Парма, където се намира.

Тото Риина бе заловен през 1993 г. Той излежаваше 26 доживотни присъди за убийството на около 40 души и за ролята си в стотици поръчкови убийства.

Година преди Риина да бъде арестуван, негови жертви станаха две знакови фигури за борбата срещу мафията в Италия - съдия Джовани Фалконе и неговият най-близък сътрудник, прокурорът на Палермо Паоло Борселино.

Тото Риина е роден през 1930 г. в Корлеоне. Малкият сицилиански град е родно място и за редица други мафиотски босове, сред които Бернардо Провенцано, по прякор Булдозера.

Мафиотският бос Бернардо Провенцано почина в затвора >>


Както Риина, така и Провенцано са от фамилията Корлеоне, която е ръководила мафията десетки години.

Корлеоне е обезсмъртен в легендарната книга на Марио Пузо "Кръстникът", по която е заснета не по-малко прочутата едноименна филмова трилогия на Франсис Форд Копола. Главният герой Вито Андолини е роден именно там, поради което е наричан Дон Корлеоне.

*"Бос на босовете" или "Капо ди тути капи" (от италиански: Capo di tutti capi, буквално „Глава на всички глави“) е титла, използвана в медиите и правораздавателните органи за най-влиятелния лидер на сицилианската или американската мафия, който има голямо влияние върху цялата организация. Титлата не съответства на някакъв пост във вътрешната организация на самата мафия.