Мощната антифренска вълна от протести и бойкоти в Близкия Изток е заради карикатурите на Мохамед, които президентът Еманюел Макрон защити след варварското убийство на учител, показал сатиричните изображения в час. Турският лидер Реджеп Ердоган се опитва да използва ситуацията, за да печели позиции на международната сцена. Това коментира в студиото на "Тази сутрин" журналистът Тони Николов.

"Хората казват "Ние сме една нация и пророкът Мохамед е нашият държавен глава" и реакциите са изключително бурни (...) Отдавна Ердоган иска да е султанът, но това не е признато от повечето близкоизточни лидери", посочи той. По думите му турският президент си търси битка с лидер, който олицетворява Европа и е мъж.

Николов отбеляза, че, освен карикатурите, не трябва в случая да забравяме намесата на Турция в Либия, където Франция има традиционни интереси, а също и ситуацията в Нагорни Карабах, където от френското разузнаване дойде информация, че Анкара помага на мюсюлманските си съюзници, като им изпраща сирийски джихадисти за битки с арменците. Освен това именно Париж преди 15 години каза категорично "Не" на Турция в ЕС, напомни журналистът.

"Всички си дават сметка, че Ердоган винаги копира Тръмп (...) той чувства един гръб. Една промяна в САЩ може да доведе до промяна и в Ердоган", прогнозира Тони Николов във връзка с вота зад Океана след седмица.