Бившият британски премиер Тони Блеър е нарушил ограниченията, наложени заради COVID-19 в Обединеното кралство, като не е спазил изискването да се самоизолира за 14 дни след двудневно пътуване до САЩ миналия месец, разкрива в. "Сънди телеграф", цитиран от Ройтерс.

Вестникът разполага със снимки, показващи Блеър да излиза от лондонски ресторант 10 дни след завръщането си от Вашингтон. "Сънди телеграф" е научил, че Блеър, премиер от 1997 до 2007 г., поискал от Уайтхол специално разрешение да избегне задължителния 14-дневен период на изолация, но не му било издадено формалното писмо, което да му позволи изключение от правилата.

Блеър беше във Вашингтон за церемонията в Белия дом, на която Израел подписа споразумения за официални отношения с Бахрейн и Обединените арабски емирства. Според говорител на Блеър, цитиран от вестника, той е бил поканен на "дипломатическата конференция" от американското правителство заради ролята му за сключването на сделката и не е изложил на риск никого, понеже бил тестван преди заминаването си, при пристигането в Белия дом и отново няколко пъти след завръщането във Великобритания.

Късно снощи министерство на здравеопазването и социалните грижи съобщи, че е дадено разрешение на британската полиция за достъп до данни за лица, на които е било разпоредено да се самоизолират по силата на правителствената система за тестуване и проследяване на контактите, предаде Ройтерс.