Японец, сражавал се заедно с украински войници срещу Русия, стана първата известна японска жертва във войната в Украйна, съобщи правителството в Токио, цитирано от Франс прес и БТА.

Мъжът, на около 20 години, е бил убит при сражение в сряда, съобщи пред репортери говорителят на японското правителство Хирокадзу Мацуно. Служител на японското външно министерство заяви, че това е първият японски гражданин, загинал в Украйна "от началото на /руското/ нашествие през февруари".

В момента японски дипломати "се свързват със семейството и предлагат необходимата помощ", добави Мацуно.

Властите не предоставиха повече подробности. Според агенция "Джиджи прес" мъжът е бил част от подразделение, участващо в украинската контраофанзива на източния фронт.

Япония призовава от месеци гражданите си да напуснат Украйна и издаде най-високото си ниво на предупреждение да не се пътува до страната.

През февруари украинският президент Володимир Зеленски открито призова чужденци от цял свят да се присъединят към "международен легион", който да се бори с руското нашествие в страната му. Около 20 000 доброволци от цял свят, предимно от европейски държави, откликнаха през март на призива на Киев, съобщи украинският външен министър Дмитро Кулеба пред Си Ен Ен.

През юни Москва, която ги смята за "наемници", изчисли, че те наброяват 7000 души, и заяви, че е убила 2000 от тях от началото на военните действия. Има и пленени чуждестранни бойци.

Миналата седмица властите в Тайпе съобщиха, че 25-годишен тайванец, който се е включил в операцията в Украйна срещу руските сили, е бил убит при бойни действия. Това бе първата известна жертва от Тайван.