Беларуската полиция използва днес водни оръдия и зашеметяващи гранати, за да разпръсне демонстрантите, събрали се в Минск да протестират срещу преизбирането на президента Александър Лукашенко. Това съобщи говорителят на министерството на вътрешните работи Олга Чемоданова, цитирана от Франс прес.

Служителите на силите за сигурност на Беларус днес използваха зашеметяващи гранати, за да разпръснат протестиращите в центъра на столицата, както и водни оръдия, за да разпръснат колона от протестиращи, които се насочваха от Спортния дворец към булевард "Независимост", съобщи ТАСС.

Независими беларуски медии разпространиха снимки на извършени силови арести. Това изглежда е най-тежката репресия срещу протест в Минск от средата на август насам, отбелязва агенцията.

Броят на задържаните в Минск и други градове в Беларус надхвърли 240,  съобщи правозащитният център "Вясна", цитиран от ТАСС. Центърът публикува списък с 244 имена на задържани, по-голямата част от които в Минск. Сред тях има 43 журналисти.

По данни на "Вясна" в днешния протест в Минск са взели участие около 100 000 души.

На снимки и видеа се вижда как силите за сигурност бият с палки демонстранти и ги отвеждат в малки автобуси. Могат да бъдат видени и хора с превързани глави да седят на земята.

Сблъсъци с полицията по време на протеста

Снимка: AP/БТА

Неколкократно е бил спиран мобилният интернет. Няколко метростанции са затворени, а кръстовища в центъра са блокирани.

Това е деветият пореден уикенд на протести след оспорваните президентски избори на 9 август, на които Лукашенко твърди, че е получил 80 процента от вота, а опозицията казва, че истинският победител е заминалата в изгнание в чужбина Светлана Тихановская.

Пострадал протестиращ при сблъсъците в Минск

Снимка: AP/БТА

Александър Лукашенко разговаря вчера няколко часа с държани в затвора опозиционери, включително бивш кандидат за президент, предаде Франс прес.

Сред участниците в срещата е бил Виктор Бабарико, основен съперник на Лукашенко за изборите на 9 август преди да бъде арестуван през юни.

Присъствали са и редица известни опозиционери, включително представителка на опозиционния Координационен съвет.

Според Телеграм, срещата е продължила четири часа и половина. Лукашенко е казал на опозиционерите, че "конституцията няма да се пише на улицата", имайки предвид проекта си за конституционна реформа.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава за Люксембург, където ще участва в заседанието на Съвета "Външни работи" на 12 октомври, съобщиха от МВнР.

Министрите на външните работи от Европейския съюз ще обсъдят в понеделник, 12 октомври, актуалната обстановка в Беларус. Няколко европейски страни, включително и България, извикаха посланиците си за консултации в знак на пълна солидарност и подкрепа за партньорите в ЕС Полша и Литва, срещу които бяха предприети действия за възпрепятстване на тяхната дипломатическа дейност в Беларус, отбеляза българското Министерство на външните работи.

Полша и Литва, които вече отзоваха посланиците си в Минск, прибраха десетки свои дипломати в Беларус. Между тях и Беларус дипломатическото напрежение се увеличи, след като, Минск обвини Варшава и Вилнюс, че подкрепят беларуското протестно движение.

Европейският съюз отказа да признае изборната победа на Александър Лукашенко и въведе санкции срещу представители на беларуските власти, за които се подозира, че са замесени в изборни измами и нарушаване на човешките права.