Шведската полиция заяви, че разследва нападение с нож в град Ветланда като възможен терористичен акт, предадоха Ройтерс и ДПА, цитирани от БТА.

Първоначално органите на реда заявиха, че разследват случая като опит за предумишлено убийство, но след това уточниха, че по-вероятна е другата версия.

Снимка: AP/БТА

Полицията обяви, че е простреляла в крака и арестувала 22-годишен афганистанец, заподозрян, че е намушкал няколко души с нож в южния шведски град. Има информация, че при нападението са били ранени осем души. По данни на местни медии някои от тях са получили сериозни наранявания.

Снимка: AP/БТА

Полицията подчерта, че ситуацията е под контрол и че няма данни за други извършители. Няма данни младият извършител да е имал съучастници. Няма подробности за самоличността му, освен че е жител на района. Известен е на полицията, но в миналото е бил обвиняван само в "дребни престъпления", включително употреба на канабис. 

"Има детайли в разследването, заради които работим по версията за вероятни терористични мотиви за атаката. Но не мога да уточня сега за какво става дума", заяви Малена Гран, началник на полицията на окръг Йонкьопинг, в който се намира и Ветланда.

Швеция бе мишена на две терористични атаки в последните години. Последното нападение от този род беше през 2017 г. Тогава узбекистанец, на когото беше отказано убежище, открадна камион и прегази няколко пешеходци в Стокхолм. Петима души загинаха, а нападателят бе осъден през 2018 г. на доживотен затвор за тероризъм.