Споразумение в стил Канада ще е по-лошо от Брекзит без сделка. Общи избори преди Брекзит не са в интерес на Великобритания. Това заяви британският премиер Тереза Мей, цитирана от лондонския вестник Evening Standard.

При пристигането си в Ню Йорк за сесията на Общото събрание на ООН министър-председателят отхвърли предложенията за избори през есента, въпреки информациите, че кабинетът "гради стратегии" за предсрочни

избори. Следващите избори трябва да са през 2022 г., но лейбъристите настояват за предсрочен вот, ако депутатите отхвърлят всяка сделка между Великобритания и ЕС.

"Това, което правя, е да работя за постигането на добра сделка с Европа в

национален интерес. Няма да е в националния интерес да има избори", каза тя.

Премиерът също така обяви, че идеята за търговска сделка в стил Канада, която се появи в Обединеното кралство, ще бъде по-лоша от напускане без сделка. "Брюксел показа желание за споразумение", заяви Мей, но каза, че всеки ход, който ще постави граница в Ирландско море, ще бъде "лош" резултат.

Тереза Мей каза това, след като водещи евроскептични консерватори включително Дейвид Дейвис и Джейкъб Рийс-Мог, подкрепиха предложението към правителството за "базово" споразумение за свободна търговия за стоки от вида между ЕС и Канада. Те посочиха, че подобна стъпка вече беше предложена от Брюксел, допълва Фокус.

Според източници от кабинета подобно предложение ще означава, че "Северна Ирландия действително остава в части от единния пазар и митническия съюз".

В разговор с репортерите по време на полета си до Ню Йорк премиерът заяви: "Преди всичко, винаги съм казвала, че липса на сделка е по-добре

от лоша сделка. "Мисля, че една лоша сделка ще бъде, например, сделка, която ще доведе до разделение на Обединеното кралство. Искаме да запазим единството на Обединеното кралство."