Преди близо година, на 4 март, 10 дни преди изборите за президент в Русия, една новина разтърси света. Бивш руски агент и дъщеря му са отровени - в Англия, където той живее, след като е бил съден за държавна измяна.

Сергей и Юлия Скрипал са открити в безпомощно състояние няколко години, след като той е разменен за други шпиони в сделка между Англия и Русия. Въпреки че и двамата оцеляват, от близо година светът не знае подробности за тях. Къде са, как са, има ли последици за здравето им?

И, ако за нас това е въпрос на геополитика и шпионски скандал, за семейство Скрипал това е тежък удар.

Семейство Скрипал е от Калининград. Съдбата на последните му останали живи членове обаче е тясно свързана с град Ярославъл. Там живеят 91-годишната майка на Сергей Скрипал и племенницата му Виктория. Те са от последните живи роднини на разузнавача, след като е загубил през няколко години сина си, жена си, баща си и брат си. 

Виктория Скрипал, племенница на Сергей Скрипал, разказва пред bTV, че с Юлия са първи братовчедки, от едно семейство, но самата тя винаги е била по-близка с брат й Саша. Той починал от болест, по думите й в този случай няма нищо криминално - просто такъв е цикълът на живота.

"Людмила Скрипал, тяхната майка, почина от рак. Нея я оперираха в Русия, но ракът беше в последен стадий и в последствие тя се лекуваше също в Солсбъри. Там лежа в болница, там й правиха химиотерапия и не мисля, че имаше външна намеса. Тоест - това което се случи с Юлия и Сергей Скрипал, да, имаше криминален характер", смята жената.

Виктория и Юлия се виждат рядко, защото Юлия расте и учи в Малта. Кариерата на баща й Сергей върви нагоре и нагоре. Той стига до чин полковник, завършва две академии и има добра кариера - работи във външно министерство, има два задгранични мандата - в Малта и Испания, във всяка държава по 6 години.

"Ако не беше започнала Перестройката и разпадът на Съветския съюз, мисля че кариерата му щеше да е успешна и да завърши добре", казва още Виктория Скрипал пред bTV .

"После, заради здравословното си състояние се пенсионира, защото беше на инсулин заради диабета. И така четири години. И после през ноември 2004 г. го прибраха", спомня си Виктория. Тогава започва истинският срив в семейство Скрипал. Освен че губи най-близките си хора, Сергей Викторович прекарва близо осем години в затвора. През цялото време твърди, че е невинен.

Виктория Скрипал разказва, че е вкаран в затвора за държавна измяна и обвинения в шпионаж в полза на Великобритания: "Казваха, че дори след пенсионирането си е събирал сведения от бивши колеги. Така през 2006 г. беше осъден, прекара в затвора 7, почти 8 години. Беше осъден на 13 години и не искаше да го разменят за руски шпиони, но му казаха, че така трябва и той се съгласи. Беше голям шпионски скандал, в него беше замесена и Ана Чапман и ги размениха".

Така Сергей Скрипал остава в Англия завинаги и няма право да се връща в родината. Обажда се всяка седмица на племенницата Виктория и на майка си. За последно звъни на 28 февруари миналата година, за да ги чуе как са, да каже, че Юлия идва да го види и да се успокои, че майка му е здрава. Това е и последният път, в който Виктория чува гласа му. На 4 март той и Юлия са открити в тежко състояние на улицата.

"Това, което казваме ние, това, което казва светът, е че такова поведение е напълно неприемливо. Целта на това колективно противодействие от целия свят е да даде сигнал, че страховете от поведението на Кремъл се засилват и че хората искат да видят промяна в поведението и действията на новото управление на Путин", гласи тогава изявлението на Борис Джонсън, външен министър на Англия.

Виктория се надява Юлия да се върне - защото има в Москва къща, кола и куче. Продължава да се опитва да не обвинява никого, а просто да чака.

"Когато говоря с хора, които са запознати, на нас ни казват - "Новичок" е бойно отровно вещество клас А, най-висок клас. Тоест, хората, заразени с това вещество, не би трябвало да оживеят при никакви обстоятелства. А от британската страна разбираме, че този "Новичок" къде ли не са го оставяли, звучи смешно", коментира Виктория.

За нея е необяснимо как сочените за извършители Петров и Баширов са живели в хотел, при това - в най-евтиния възможен, носили са си този "Новичок" и са го държали едва ли не в тоалетната и банята, и никой не се е заразил, въпреки че "Новичок" е бил навсякъде.

"Мога само да кажа, че "Новичок" не действа на руснаци въобще. Явно действа избирателно", отбелязва тя.

Петров и Баширов стават част от руския жаргон и градски фолклор. За тях се пишат частушки, разказват се вицове.

Третият човек, заради който и България се оказа част от шпионския пъзел, е Сергей Федотов, известен и с други фалшиви имена. Твърди се, че е бил у нас точно около инцидента с Гебрев.

Виктория Скрипал не вярва в "българската следа": "Българският бизнесмен е бил отровен с пестициди в салатата и кафето. У тях, вкъщи и в ресторант. Ами може би жена му лошо е измила салатата. Защото, за да може този Федотов да сложи пестициди в кафето, трябва да е бил у тях. Бил ли е у тях? Не. А в ресторанта?", пита Виктория.

Тя обяснява, че обвиненията към Сергей Скрипал били, че е предал на Англия секретни сведения, свързани с руската агентура. "Около 60 човека, като за половината нямаше доказателства. Не е развивал обширна шпионска дейност", отбелязва още племенницата му.

Виктория Скрипал не вярва в "българската следа": "Българският бизнесмен е бил отровен с пестициди в салатата и кафето. У тях, вкъщи и в ресторант. Ами може би жена му лошо е измила салатата. Защото, за да може този Федотов да сложи пестициди в кафето, трябва да е бил у тях. Бил ли е у тях? Не. А в ресторанта?", пита Виктория.

"Не знам какво се е случило. Сергей Викторович не го виждаме и чуваме, тоест - според мен той не е жив, а Юлия я държат като заложник", категорична е Виктория. По думите й Скрипал при всяко положение би се опитал да се свърже поне с майка си.

Тя не се страхува за себе си, защото отбелязва, че няма какво да губи, но се бои за децата си, защото събитията продължават, а неизвестността винаги плаши.