Северноирландската партия, която подкрепя правителството на малцинството на премиера Тереза Мей, категорично предупреди, че ще гласува в парламента против нейната сделка за Брекзит, освен ако от споразумението не бъде премахнат т.нар. предпазен механизъм, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Говорителят за Брекзит на Демократичната юнионистка партия Сами Уилсън определи като "прах в очите" предложението на Лондон да предостави на законодателното събрание на Северна Ирландия правото да гласува против новите правила на ЕС, ако предпазният механизъм влезе в сила след Брекзит. Неговото предназначение е да не допусне "твърда граница" между британската провинция и членуващата в ЕС Република Ирландия, ако двете страни не успеят да постигнат бъдеща търговска сделка.

"Единственото, което може да ни накара да променим позицията си, е предпазната клауза, както по отношение на Обединеното кралство като цяло, така и по отношение на Северна Ирландия, да отпадне от споразумението", каза той.

Уилсън, който е един от 10-те депутати на партията, подкрепящи правителството на Мей, подчерта, че неговата позиция не се различава "ни на йота" от тази на останалите му колеги.

Някои инвеститори и големи банки смятат, че сделката на Мей ще бъде отхвърлена при гласуването на 15 януари, но в крайна сметка ще бъде одобрено, отбелязва Ройтерс.

Междувременно представител на правителството на британския премиер предупреди депутатите, че е илюзорно да се смята, че кабинетът ще може да договори ново споразумение за Брекзит с ЕС, ако парламентът отхвърли постигнатото от нея споразумение с Брюксел.

Очаква се британските депутати да отхвърлят споразумението, което Мей сключи с ЕС през ноември. Това поражда неяснота за бъдещето на Брекзит, като опциите варират от Брекзит без споразумение до втори референдум за членството на Великобритания в ЕС.

Днес британският парламент възобновява дебатите по споразумението. По график Великобритания трябва да напусне ЕС на 29 март.

"Не смятам, че за обществото са полезни разни фантазии за някакви вълшебни, алтернативни споразумения, които незнайно как ще се появят в Брюксел. Сегашното споразумение наложи някои много трудни компромиси и от двете страни", каза членът на кабинета Дейвид Лидингтън.

Вчера с 303 на 296 гласа депутатите решиха, че правителството трябва да получи изрично разрешение от парламента за напускане на ЕС без споразумение преди да използва някои свои правомощия в данъчното облагане. Този вот показа, че много депутати не искат Брекзит без споразумение, но не е достатъчно депутатите да казват единствено какво не искат, отбеляза Лидингтън. Ако няма алтернатива, фактическата позиция ще е напускане на ЕС без споразумение, заяви той.

"Парламентът трябва да каже за какво е готов да гласува. Това споразумение е договорено от нас и още 27 суверенни европейски правителства", отбеляза Лидингтън.

Според някои инвеститори и големи банки депутатите във вторник ще отхвърлят споразумението на Мей, но в крайна сметка ще го одобрят.