Обединеното кралство ще отвори нова глава от историята си във връзка с предстоящото оттегляне от Европейския съюз, заяви британският премиер Тереза Мей в новогодишна реч, чийто текст беше разпространен от нейния офис.

"Новата година е моментът да гледаме напред, а през 2019 г. Обединеното кралство ще отвори нова глава", подчертава Мeй, цитирана от ТАСС и "Фокус".

В изказването си премиерът не пропусна да защити споразумението с ЕС, което беше критикувано от нейните съпартийци и опоненти и което скоро ще бъдат представено за разглеждане от Камарата на общините. Мей също така отбеляза, че този документ отразява стремежите на британците, заявени на националния референдум през 2016 г. за прекратяване на членството в ЕС.

"Споразумението за Брекзит, на което се съгласих, изпълнява волята на британския народ, изразена по време на гласуването, а парламентаристите ще трябва да вземат важно решение през следващите няколко седмици. Ако Парламентът подкрепи споразумението, Обединеното кралство ще може да преодолее кризата", продължи премиерът.

Тя обеща, че парламентарната подкрепа за споразумението ще позволи на правителството да съсредоточи енергията си върху укрепването на националната икономика и отварянето за нови пазари за британските компании. Мей добави, че това ще създаде нови работни места и нови бизнес възможности, ще ускори строителството на нови жилища, за да се доближи до постигането на целта да се осигури на всяко семейство собствен дом или апартамент, да постигнат рекордни инвестиции в сектора на здравеопазването и да се трансформира в посока на по-голяма достъпност образователната система.

"Ще въведем нова имиграционна система, основана на уменията, за да заменим свободата на движение (на работещите в ЕС)", обеща британският премиер, припомняйки основната цел на поддръжниците на Брекзит - защита на националния пазар на труда от неконтролиран приток на работна ръка от страни от ЕС.

В същото време Мей призна, че "референдумът за 2016 г. обостря различията" в британското общество, причинен от напълно различна визия за по-нататъшните отношения на страната с континентална Европа.

"2019 година може да е периодът, през който ще оставим настрана нашите различия и заедно напредваме към силни нови отношения с нашите европейски съседи и с външния свят като страна, фокусирана върху световните търговски отношения", каза тя.

Според премиера 2018 г. ще влезе в историята на Великобритания като време на рекордно ниски нива на безработица и бедност, както и първия многогодишен период, в който публичният дълг е намалял.

"Тази година Обединеното кралство е постигнало много. Заетостта е на рекордно високо ниво, първият устойчив спад в нашия дълг започна в рамките на живота на цяло поколение, а броят на хората, живеещи в абсолютна бедност, е рекордно нисък", каза още Тереза Мей.