Китай "със сигурност ще бъде обединен", заяви днес президентът Си Цзинпин в новогодишното си обръщение, предаде Франс прес, на ковто се позова БТА.

"Всички китайци от двете страни на Тайванския проток трябва да бъдат свързани от обща цел и да споделят великото обновление на китайската нация", заяви президентът в реч, излъчена по Китайската централна телевизия.

Китай смята Тайван за своя провинция, която все още не е успял да обедини с останалата част от територията си след края на гражданската война през 1949 година. Пекин, който не се е отказал да завладее острова със сила, оказва силен военен и икономически натиск върху Тайван от идването на власт през 2016 г. на президентката Цай Ингвен, която според Китай упорито се бори за независимост, отбелязва АФП.

В речта си Си каза още, че икономиката на страната е по-устойчива и по-динамична от преди. През 2023 година нашата икономика овладя бурята, изтъкна китайският лидер в излъчваното по държавната телевизия обръщение.

Китайската икономика, която бе засегната неблагоприятно от борбата с ковид, продължи да изпитва трудности през 2023 година, отбелязва АФП. Сред младите хора безработицата е рекордно висока, у потребителите има недоверие, а ключовият сектор на недвижимите имоти е белязан от продължаваща дългова криза. Всички тези фактори се отразяват негативно на икономическия растеж.

Производствената дейност в Китай е продължила да се съкращава през декември, сочат официални данни, публикувани днес.

През последните месеци Пекин обяви серия от мерки за справяне с предизвикателствата в икономиката. Освен това бяха емитирани суверенни облигации за стимулиране на инфраструктурни разходи и на икономическата активност.

Въпреки че има някои положителни индикации, като например растежът от 4,9% на китайския брутен вътрешен продукт през третото тримесечие, Пекин вероятно ще има трудности да постигне целта си за годишен растеж от около 5%.