Тайландските власти се опитват да намерят цилиндър, съдържащ опасен радиоактивен материал, който е изчезнал от електроцентрала, съобщиха официални лица във вторник, предупреждавайки за сериозни рискове за здравето при пряко излагане на въздействието му.

Персоналът на въглищната централа в провинция Прачинбури, източно от Банкок, забелязал, че стоманената тръба, дълга 30 сантиметра и широка 13 сантиметра, липсва по време на рутинни проверки в петък.

"Претърсване през уикенда не успя да намери 25-килограмовата тръба, съдържаща силно радиоактивен Цезий-137", каза Китифан Читпентъм от Националната енергийна компания, която е собственик на централата.

Компанията смята, че може да е падналя от стенна стойка, висока около 18 метра, дни по-рано. Радиационните тестове в централата показват, че тя е била изнесена от помещенията.

"Молим хората в района да ни помогнат да го намерим", каза губернаторът на Прачинбури Наронг Накорнджинда пред АФП.

"Радиоактивният материал е бил в затворено и защитено състояние, но ако някой го отвори и бъде изложен на веществото, това може да причини обрив и изгаряния", заяви губернаторът.

Липсващият цилиндър е част от устройство, използвано за измерване на налягането на парата в завода. Официални лица не са казали колко цезий-137 има в него.

Тайландската правителствена агенция, отговаряща за ядрените изследвания, заяви, че централата използва записи от охранителни камери, за да се опита да установи кой е взел цилиндъра, и предупреди да не се отваря.

"Ако някой счупи цилиндъра, когато сте пряко изложени на въздействието ѝ, може да бъдете изложени на висок риск от рак и сериозни заболявания", заяви секретарят на агенцията Пермсук Сучафиват.

Липсващият цилиндър следва инцидент в Австралия, където властите казаха, че след двуседмично търсене са открили малка радиоактивна капсула, която е паднала от камион на отдалечена магистрала в пустинята в средата на януари.