Гръцкото министерство на външните работи изрази своя "ужас" във връзка с жертвите на експлозия, която разруши частично гръцката ортодоксална православна църква "Св. Порфирий" в Газа, част от църковен комплекс, предаде електронното издание на в. "Катимерини".

Под руините бяха затрупани цели семейства - те са били изселници, намерили подслон в храма. И през деня продължи разчистването на отломките в търсене на затрупани, но оцелели хора.

"Изразяваме дълбоката си скръб за загубата на човешки живот", се посочва в изявление на министерството от петък.

"Безопасността на цивилното население и сигурността на местата за поклонение и религиозните институции трябва да бъдат гарантирани и спазвани от всички участващи страни", се отбелязва още в съобщението от Атина, цитирано от БТА.

Експлозия разтърси снощи гръцка православна църква, приютяваща изселени палестинци, съобщиха властите в Газа, цитирани от Асошиейтед прес.

Агенцията посочва, че църквата е пострадала при израелски въздушен удар, който, според израелската армия, е бил насочен към намиращ се наблизо щаб и контролен център на "Хамас".

Според телевизия "Ал Джазира" при взрива са загинали осем души, а десетки са получили наранявания.

Скрийншот: YouTube

Църквата "Свети Порфирий", която носи името на епископа на Газа от 395 до 420 г., се намира в частта Ал Зейтун на стария град на Газа, отбелязва АП. През седми век тя става джамия, а през 12-и век по време на кръстоносните походи, е построена нова църква.

Тя е третата най-стара църква в света.

Йерусалимската патриаршия направи изявление, в което осъди нападението и заяви, че "няма да се откаже от своя религиозен и хуманитарен дълг" да оказва помощ.

Служба в православния храм в Газа преди въздушния удар

Снимка: Фейсбук, страница на гръцкия храм "Св. Порфирий" в Газа