Църковната служба тъкмо е приключила. Свещеник Арин Сугит се ръкува и разговаря с хората пред католическата църква в столицата на Бруней. Една от темите: подготовката за Коледните празници.

Общината иска да украси църковната сграда. А това не е нещо обичайно в Бруней. През 2014 султанът на Бруней налага забрана за празнуване на Коледа. Всеки, който я наруши, се наказва с тежки глоби и лишаване от свобода. "Но забраната си има своите граници", обяснява свещеник Сугит и запалва свещите на коледния венец в църквата.

В Бруней Коледа не е търговско събитие

Тази коледна забрана не е генерална, обяснява свещеникът. "Можем да празнуваме Коледа, но само на територията на църквата и вкъщи." Затова до олтара има и коледна елха, украсена с червени гирлянди. На обществени места обаче украсата е забранена.

В търговските центрове и ресторантите няма коледна украса, а на обществени места не се изпълняват коледни песни. Свещеникът успява да намери нещо положително в това. Поради тази причина Коледа в Бруней не е голямо търговско събитие, както в други страни, а се фокусира изцяло върху вярата и семейството.

Празнични светлини само по време на Рамазан

Британката Сара Бой вече се е примирила с това. "Те казаха, че страната трябва да запази празничните светлини за края на Рамазана", разказва Бой. "За най-големия празник в мюсюлманския календар, а не за Коледа - немюсюлмански празник."

Тя празнува Коледа у дома със съпруга си от Мюнхен и двете им деца. "Вкъщи сме украсили всичко, празнуваме Бъдни вечер и Коледа", казва британката.

И за хотелите важи забрана

В международен хотел в столицата на Бруней Бандар Сери Бегаван управителката Мириам Волбер гледа малко притеснено коледната елха във фоайето. "Може и някой от министерството да дойде да ни каже, че не е разрешено", казва Волбер. "Тогава просто ще трябва да я махнем."

Хотелите са обществени места. Така че те не попадат в обхвата на изключението. Всъщност малката коледна елха трябва да бъде поставена в ъгъл до басейна, където да не се вижда много добре. Но един от служителите изглежда е разбрал заповедта по различен начин. Волбер иска да изчака и да види какво ще се случи. В момента тя подготвя няколко коледни празненства за чуждестранни гости. "Ние не го наричаме "Коледа". При нас се нарича просто "Празничен сезон"" - така мениджърката обяснява своето заобикаляне на правилата. "Позволено ни е да го наричаме така. А и декорацията ни няма да е много голяма."

В католическата църква се правят по-мащабни планове, разказва свещеник Сугит. На 25 декември той очаква до 2000 души. Те ще празнуват и ще пеят коледни песни. На територията на църквата това е позволено.

Статията е публикувана в "Дойче веле"