Там, където Коледа е забранена

Тежки глоби и затвор за нарушителите в малката мюсюлманска държава Бруней

Обратно в новината

Коментари - Там, където Коледа е забранена | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Дира, а вие какво празнувате? Троловете ви, които внушават, че Христос бил Сатаната, не можем да ги репликирааме. Май Рождество Рогатово празнувате?

Няма Коледа, празникът е, роди се спасител на човечеството. Честито Рождество Христово. Това от което ЕС се одрече!

Коледа и Рождество не е едно и също нещо, ама от редакцията на Дира от къде да знаят? Само няколко държави празнуват Коледа

Нищо няма да променят с такива забрани . Той е божи син . Пратеник на Висшите същества от Плеади и Сириус , които са представители на двата клона на Създателите на живота на Земята .

Съм. Ама много ги разбират тука нещата бре! Тц-тц-тц

Що, ти не разбираш ли какъв празник е?? Рождество Христово. Или се правиш, че не разбираш?

Значи мюслитата си бранят своите ценности, ние обаче щедро си ги разхвърляме. Скоро от толерастия ще забраним изобщо да се споменава за Коледа и христинство. Ако се загледате, във всички наши магазини е пълно с агнешко. Избор на свинско кой знае какъв няма. Защо ли?

дойче веле, здравей, здравей! По идиотска медия едва ли има по света ...

Аз не виждам проблем в страна в която исляма е доминантна религия празнуването на Коледа да бъде ограничено в рамките на църквите и домовете. Същото трябва да важи и за останалите религии в страни където християнството е доминантна религия. Проблема е че в страни като САЩ и В. Британия понеже са много прогресивни и разбудени забраняват Коледа да се нарича така защото уж било нетолерантно към другите религии. А Дойче Зеле ще пробутва колко "хубаво" било това което прави Бруней ама в същото време не виждат нищо лошо в това което прави запада. Лицемерие се нарича това което те смятат че е толерантност.

В Щатите има конституция и поправки, а първата поправка ти дава правото освен за свободата на говор и свободата на религия. Това означава че може да вървиш или не в каквото си искаш, за това няма секти и тем подобни. Всички религии са еднакви контрол над хората .

Kато цяло Коледа (или Рождество Христово) както и абсолютно всички други християнски празници е изкопиран и модифициран от по-стар езически празник отпразнуващ зараждането на новото слънце / година. Това важи не само за християнството , но за всички основни религии в момента по света. Но лошо няма, произходът е без голямо значение, добър повод е човек да се събере със семейството и близките си и да си направят една равносметка на годината и да се подготвят за следващата (което е съвсеееем малко по-различно от масово ширещото се в момента разбиране в България, че всеки празник е за да се изплюска и изпие всичко и да се пазарува като за последно) !

да вметна, че Коледа и Рождество Христово са две абсолютно различни неща. Едното е езически празник, другото - християнски. За да може една религия да успее да стане доминантна, то трябва нейните празници да се наложат вържи другите такива. Затова християнските празници съвпадат с езическите, например Коледа-Рождество, Гергьовден - Пролетно жертвоприношение... Също така , тук, в България езичеството е много силно и точно то ни сплотява като нация. Единствено тук можем да видим поп с мартеница и същия този поп да освещава жертвоприношение.

Много добре. Идете в Бруней и не се връщайте в България, защото България я има благодарение на вярата в Исус,която са опазили през робствата. Да не сте се върнали!!!!!!!! Стойте там да ви отрежат чаонките и да казвате селям на комшията. Марш от България!

България е оцеляла заради силния дух, добрите нрави и единството на българите ... да, на моменти и църквата е помагала , но не може само на вярата да се дава кредит за оцеляването ни като нация и държава.

Тез нрави не са оцелели заради прайдове, дупене на всяка чужда идиотщина, подигравки с Учителите, и, да, не са оцелели до голяма степен и заради Църквата - защот тя е била морал, училище и опора.

ТЕ са оцелели до голяма степен заради църквата. правописна грешка.

Чудесно! Значи ще се организирам догодина по това време да ида в Брунай, че тук ми писна от Jingle Bells (за разлика от много българи, разбирам какво се пее в песента, но ме дразнят други аспекти) и виенето за мъж на Мери Кери. А български коледни песни (не съвременни комерсиални бози, а традиционни песни) няма, значи такова нещо като коледни песни е небългарско, изкривено, ненормално и чисто комерсиално! Трябва да си пазим българското, не да го подменяме с измислени традиции!

При капитализма всичко е комерсиално, в тази връзка мога да споделя, че преди 1944 г. на йордановден кръста се и търгувал от поповете и който го е спечелил, го е разнасял из селището , влизали в домовете на хората за здраве с него и хората са ги дарявали, кой с каквото има, включително и пари.

По времето на социализма всеки си празнуваше в къщи Коледа и нямаше проблеми. Какъв ви е проблема сега със Бруней ? Коледа не е шоу , на което всеки д.eбил да бие тъпана. Коледа е семеен празник и толкоз.

Аз никога по времето на социализма не само не съм празнувал, ами и не съм знаел, че има такова понятие "Коледа". И съм си живял прекрасно, както и до днес.

Ти си класически панелен чукундур и комунист.

не е комунист. турчеещ се циганин е.

Въпрос на избор....

Santa Claus - анаграма на Satan Lucas - Сатаната, който носи светлина. Изводите ги оставям на вас.

В султаната Бруней освен това действащият закон от 2014 г. все-още предвижда смъртно наказание чрез замеряне с камъни за мъжкия хомосексуализъм, към женските му прояви има повече снизходителност - само публично бичуване и затвор .. тъй че заинтересованите мислете добре.

И какво като е било Дядо Мраз и Снежанка?! Лошо ли е било?!

Аз пък досега си мислих, че църква почита "Рождество Христово", а се оказа, че и в нея празнували "коледа" - зимното жертвоприношение за омилостивяване на стихиите. Прасе колят ли?

А така наречения дядо коледа се появи за първи път в България след 1989 година, , който не вярва да пита стари хора живели преди 1944 година. Моите родители са родени 1918 година и когато чуха за дядо коледа казаха, каква е тази измишльотина, никога у нас не е имало дядо коледа, но коледа си имаше и при соца и си го празнувахме.

Стига глупости! Дядо Коледа беше Дядо Мраз, защото "рождество", както и всички църковни празници, бяха заклеймени от комунизма. Пред църквите дежуреха комунисти и комсомолци по празниците, да следят кой влиза. А мой съученик го привикаха дружинната председателка и директорката да дава обяснение, защо е бил на църква с баба си.

дядо Мраз си беше дядо Мраз и подаръци се подаряваха на 31-ви декември! Коледа, си беше Коледа - с трапезата с постни ястия и цялото семейство около нея! Бяха си хубави времена!!!! Сняг на парцали, пързалки по улиците за децата, добри и възпитани хора ....

Аха, сигурно и 1900 година комунистите са управлявали, щото и тогава е имало дядо мраз, а не дядо коледа.

През времето на комунизма Бъдни вечер и Коледа след него, бяха след Нова година. Дядо Коледа си беше Дядо Мраз и идваше на Нова година. Дядо Коледа и Дядо Мраз са измислени за децата. Те нямат нищо общо с Рождество Христово. А тази глупост за Снежанка с Дядо Мраз не знам кой я е измислил, тя е от друга приказка...

Коледа винаги семейството ми е празнувало на 24.12, по Тошово време, на 54 съм и си спомням отлично

Ха, ха коледа при социализма хората го празнуваха на 7 януари, дори след като църквата го премести на 24 декември някъде около 1980 г, може да се провери. И винаги ние си колехме прасето на 7 ян., това за нас беше традиция и се събирахме родата 20- 25 човека.

Да, ама убеден съм, че в Бруней живеят в пъти по-добре отколкото ние живеем тука... Нали така? Няма и база за сравнение...

Има много НЕФТ...

Тя и в НъРъБъ бше забранена...И имаше дед Мороз...Тъпите им соц. к0пелдаци....Целувачи на з@дниците от Кремъл....Дед Мороз, раиш ли....

И чий го търсят в Бруней? !

Дядо Коледа е измишльотина на Кока Кола. Има други подобни образи по държави, като Никулаус в Германия (май на никулден). И слагали бонбони и шоколадчета в обувки. ;) Иначе Коледа си има от преди.

бе лалугер?