Тълпи заляха в неделя улиците на градове в Италия и принудиха полицията в Рим да затвори някои популярни места, като Фонтана ди Треви, докато правителството обсъжда кои ограничения да остави в сила в периода на коледните празници, съобщава Ройтерс.

В неделя, 13 декември, Италия изпревари Великобритания (64 267) като европейската страна с най-много смъртни случаи, свързани с Ковид-19 - 64 520, съобщи АП. На този ден смъртните случаи бяха 484. Трета (в Европа) е Франция - 58 015.

На първите четири места в световната антикласация са САЩ (299 168), Бразилия (181 402), Индия (143 019), Мексико (113 953). Следва ги Италия. Данните са от статистиката на Университета "Джонс Хопкинс" към 07.35 ч. българско време.

Почти един на всеки 30 италианци се е заразил с новия коронавирус от февруари насам, когато Италия стана първата западна държава, ударена от пандемията.

Смекчаването на някои от ограничителните мерки, наложени в Рим миналия месец в борбата с пандемията, изкара тълпи от хора по огрените от слънцето улици на града, засилвайки тревогите от възможен взрив на инфекциите през януари.

"Всички основни информационни сайтове са пълни със снимки от градски центрове с неприемливо големи струпвания на хора", заяви пред местна телевизия Доменико Аркури, който е специален комисар за извънредната ситуация в здравеопазването. "Не искаме да виждаме това отново, трябва на всяка цена да избегнем трета вълна. Ще бъде наистина сложно да започнем кампанията по ваксиниране при нарастване на случаите", допълни той.

Италия се надява да започне ваксинациите между 12 и 15 януари.

На извънредна среща в неделя правителството обсъди дали да смекчи забраната, която в момента не разрешава на хората да напускат родните си градове на Коледа, като позволи изключение за малките градове.

Винченцо де Лука, управител на областта Кампания, каза, че ще се бори срещу подобна мярка.