Мирен протест на десетки жени, които преминаха по улиците на Кабул днес, скандирайки "Храна, работа и свобода", бе нападнат и спрян от талибански сили, предаде ДПА, цитирана от БТА.

На публикувани в социалните медии кадри се вижда как талибански бойци произвеждат предупредителни изстрели и използват физическо насилие срещу жените, за да разпръснат протеста в сърцето на града. В друг видеоклип се вижда малка група жени, блокирани от талибаните в закрито пространство. "Намираме се в аптека, те ни затвориха тук", казва активистка в едно от видеата.

Протестиращите също така скандираха, че са уморени от дискриминацията срещу жените.

С наближаването на първата годишнина, откакто талибаните се върнаха на власт в Афганистан, жените отново започнаха да излизат на улицата, за да изразят недоволството си от факта, че правото им на образование, достъпът им до работа и свободата им на движение бяха ограничени от новите управници.

След като превзеха властта през август миналата година, талибаните започнаха да ограничават основните права на жените и потушиха протестите срещу тези свои действия. Нито една страна не признава правителството на талибаните, отбелязва ДПА.