В Мексико е починал човек след заразяване с H5N2 вариант на птичия грип. Това е първият потвърден в световен мащаб случай, потвърди Световната здравна организация.

Пациентът е починал на 24 април, след като е развил треска, задух, диария и гадене, "не е бил изложен на контакт с домашни птици или други животни" и е имал "множество основни заболявания", уточниха от СЗО, цитирани от АФП и "България он Ер".

Мексиканските здравни власти са подали информация за потвърдения случай на заразяване на човек с вируса на 23 май, след като 59-годишен мъж бил откаран в болница в Мексико сити.

СЗО обяви, че случаят е "първият лабораторно потвърден случай на заразяване на човек с грипен вирус A(H5N2), за който се съобщава в световен мащаб".

Източникът на излагане на вируса е неизвестен, въпреки че в страната са регистрирани случаи на H5N2 при домашни птици. Според Световната здравна организация случаите на H5N2 са засегнали домашни птици в щата Мичоакан през март, като други огнища са установени в щата Мексико.