Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ) предупреди за риска от мащабна пандемия от птичи грип, ако вирусът започне да се предава между хора, защото липсва имунитет срещу него, съобщи Ройтерс.

Предупреждението беше отправено, след като стана известно, че човек в САЩ се е заразил с вируса на птичия грип H5N1 от млечни крави, предаде БТА.

Разпространението на птичия грип предизвиква загриженост сред властите и птицевъдната индустрия поради опустошителните последици, които може да причини във фермите и риска от предаване на инфекцията на хора.

Тази година броят на огнищата на птичи грип е по-малък, но той се разпространява географски, включително в Антарктика, и към все повече бозайници, което повишава риска от еволюирането му до по-голяма заплаха за хората.

Досега не е имало трайни случаи на предаване на инфекцията от човек на човек и предаването на птичи грип от заразени животни на хора е рядкост. Въпреки това тези вируси продължават да се развиват в световен мащаб и с миграцията на дивите птици се появяват нови щамове, носещи потенциални мутации за адаптация към бозайниците, казаха от ЕОБХ.

"Ако вирусите на птичия грип А (H5N1) придобият способност да се разпространяват ефикасно сред хора, може да възникне широкомащабно предаване заради липсата на имунна защита срещу вирусите H5 сред хората", казва ЕОБХ в доклада си.

Около 887 случая на заразяване на хора с птичи грип H5N1 са докладвани в световен мащаб от януари 2003 г. до 26 февруари тази година според новия доклад на Световната здравна организация (СЗО). От тях 462 са с фатален изход, което представлява 52%.

По-голямата част от случаите при хора са открити след контакт с болни или мъртви домашни птици, или заразена среда, без предпазни средства.

За момента Франция е единствената европейска държава, която е организирала по-мащабна ваксинация на отглеждани във ферми патици и други птици.

Дивите бозайници биха могли да действат като междинен гостоприемник между дивите птици, домашните животни и хората, обясняват от ЕОБХ.

Домашни любимци, като котки, живеещи в домакинства с достъп до външна среда, също могат да бъдат потенциално средство за предаване на инфекцията.

Освен млечни крави в САЩ, сред бозайниците, засегнати от вируса, са кози, котки, лисици, еноти, скунксове, полярни и гризли мечки, и морски слонове.

Eвропейската агенция призова за засилено наблюдение на хора и животни, осигуряване на достъп до бърза диагностика, насърчаване на сътрудничеството между животинския и човешкия сектор и прилагане на превантивни мерки като ваксинация.